Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbarhet är också trafiksäkerhet

/
  • Vi förväntar oss att trafiksäkerheten blir prioriterad hos både politiker, transportköpare och genomsyrar allt från transportköp till infrastruktur, skriver regionchef Sveriges Åkeriföretag Gävleborg, Patrick Magnusson.

Arbetsmiljöverkets aktuella siffror över olyckor och dödsfall under arbetstid visar på dyster utveckling för transportnäringen, skriver artikelförfattaren Patrick Magnusson.

Annons

Samtidigt växer transportnäringen snabbt, vilket kan vara en förklaring. Men också företagens hållbarhetsarbete, det så kallade CSR-arbetet (Corporate Social Responsibility), ökar.

Det ökade intresset för CSR-frågor och hållbara transporter borde ge utrymme för trafiksäkerhetsfrågor, eftersom hållbarhet är bredare än klimatfrågan. Men när det gäller trafiksäkerhet så ser vi tvärtom en tillbakagång.

Vi har genomfört en stor undersökning hos transportköpare och ser några tydliga mönster, bland annat att CSR-arbete prioriteras. Över 70 procent av transportköparna har någon sorts CSR-policy. Miljö och socialt ansvarstagande nämns av merparten av transportköparna som svarat på frågan Vad är en sund transport för dig? Däremot är trafiksäkerhet ett ord som lyser med sin frånvaro. Det skorrar illa när politiker och transportköpare pratar om hållbara transporter men blundar för den helt centrala frågan trafiksäkerhet. Sveriges Åkeriföretag prioriterar trafiksäkerhet som ett av våra viktigaste fokusområden och förväntar oss att makthavare, samhälle och köpare gör detsamma.

Det behövs åtgärder på både lång och kort sikt. I dag kan politiker fokusera på att få fram fler trafikpoliser och permanenta försöken med alkobommar i hamnarna. Transportköparna kan använda sig av Q3, en metodhandledning för bättre transportköp. Ett annat verktyg är ISO-39 001, en certifiering för trafiksäkerhet, som är en garant för kontinuerligt förbättringsarbete. Vi har själva sjösatt initiativet Fair Transport där trafiksäkerhet är grundläggande faktor.

Vi förväntar oss att trafiksäkerheten blir prioriterad hos både politiker, transportköpare och genomsyrar allt från transportköp till infrastruktur. Och vi är övertygade att gemensamma insatser är vägen framåt.

Patrick Magnusson

regionchef Sveriges Åkeriföretag Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons