Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hällåsen arena – för ökad framtidstro i Söderhamn!

I flera svenska kommuner finns nu en stor framtidstro.

Annons

Det ploppar upp arenor av olika slag på flera håll, allt för att stärka den egna kommunens konkurrenskraft och för att skapa utrymme för en större och bättre ungdomsidrott. Oavsett om det är multisportarenor, idrottshallar eller ishallar/bandyhallar så är syftet detsamma, att skapa förutsättningar.

Är detta en kommunal angelägenhet i allmänhet, och en angelägenhet för Söderhamns kommun i synnerhet? Jag skulle vilja påstå det! I Söderhamn, liksom i flera andra mindre kommuner, har vi en åldrande befolkning och en utflyttning av personer i arbetsför ålder. Detta ger stora ekonomiska konsekvenser för kommunen i form av ökade kostnader för omvårdnad och mindre skatteintäkter samt minskat utrymme för konsumtion hos befolkningen (vilket drabbar det lokala näringslivet, och därmed ytterligare påverkar den negativa spiralen). Att i ett sådant ekonomiskt läge satsa pengar på en arena på Hällåsen kan kännas något främmande. Men frågan är om det inte är precis tvärtom?

Ett motargument mot en arena på Hällåsen som ofta hörs är att kommunen ska satsa på vård, skola och omsorg. Givetvis ska kommunen det, men med det argumentet så borde redan idag allt utrymme läggas där. Jag ser hellre Söderhamns kommun som en helhet. Om vi antar att vi satsar alla kommunala medel på vård, skola och omsorg. Vi har då kanske Sveriges bästa skola, den bästa vården och omsorgen du kan tänka dig. Men vi har ingen kultur, ingen idrott, ingen infrastruktur och inget näringslivsarbete. Vem vill då bo i Söderhamn? Inte jag i alla fall…

En arena på Hällåsen skulle kunna vara just en sådan satsning, som gör att vi i stället skapar framtidstro. Vi ger möjligheter för evenemang där elitseriebandy är huvudattraktionen under vintermånaderna, samt för ungdomsidrott. En ökad konkurrenskraft för Broberg och därigenom god publicitet för Söderhamn är något vi får på köpet…

Kommunen har redan i dag en stor kostnad för Hällåsens bandybana, en anläggning som bara kan användas till just skridskoåkning (bortsett från bingo under sommarhalvåret). En ytterligare satsning på cirka två miljoner per år (enligt arenabolagets kalkyl) skulle öppna upp anläggningen för betydligt större användningsområden. En ökad kostnad som får vägas mot de möjligheter som en arena skapar. För mig är det därför självklart, att bygga! Och när övriga kommuner sitter på tåget, vill väl inte vi stå kvar på perrongen!?

David Hansen

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons