Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hallå, Jorden anropar!”

En del människor, däribland ett antal politiker, går och väntar. Väntar att tiden ska lösa problem. Vill inte medverka själva. I energipolitiken är det tydligt, skriver Kenneth Nilshem och Björn Brink, båda Centerpartiet.

Annons

Man vill inte ställa om, det funkar ju det vi har. Energifrågor och klimatfrågor blåser bara förbi hos en del. De ser inte, förstår inte att möjligheterna redan är här. För vår del lärde vi oss mycket på en givande resa till Tyskland i höstas.

I Tyskland har man med politisk enighet, av miljöskäl, med långsiktighet, med medborgaracceptans, av säkerhetsskäl och med ekonomisk effektivitet beslutat att fasa ut kärnkraften till 2022. Energieffektivisering och förnybart är grundpelarna och man ser att omställningen (Energiewende) har positiv påverkan på olika ekonomiska nivåer. För klimatet kommer en positiv påverkan genom att växthusgaserna reduceras med 80 procent till 2050.

Energieffektivisering är ett ben. Finns i Tyskland en nationell aktionsplan för energieffektivisering. Handlar om att ge människor och företag information, erbjuda support och efterfråga resultaten.

Det andra benet är de förnybara källorna, många olika energislag som samverkar. Ett smart system är de virtuella kraftverken. Där finns vindkraft och solceller som samverkar för elproduktion. Finns i verkligheten, hos Vattenfall i Tyskland.

Det blir ibland märkligt i politiken att uppleva hur olika vi kan uppfatta verkligheten, nutiden och framtiden. Är politikerna på olika planeter?

Nej-sägandet, väntandet, kan yttra sig i uttryck som ”vi ska inte ha det, vi kan inte ha det, vi väntar”. På vadå? Annat man hör är ”vi kan inte avveckla kärnkraften förrän vi har det förnybara”.

Hallå, Jorden anropar!

Vill du veta vad som sägs på insändarsidorna - när det sägs. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Kenneth Nilshem (C), Arbrå

Björn Brink (C), Färila

kommun- och regionpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons