Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll inte till godo med arbetslösheten

Alltsedan alliansregeringen tillträdde har den skrutit med att den skapat och genomfört arbetslinjen, och avskaffat utanförskapet. Ingenting kunde vara mera fel.

Annons

Utanförskapet har ökat så gott som på alla områden. Men det värsta är ändå arbetslösheten. Trots Reinfeldts och Borgs ständiga skryt om att Sverige har EU.s bästa ekonomi har vi den största ungdomsarbetslösheten i unionen! Hur kan ni mellan 17 och 30 år nöja er med detta?

All arbetslöshet är oförsvarlig, men de största skadeverkningarna för individ och samhälle uppstår genom arbetslöshet bland ungdom. Ökad ohälsa, förlorat självförtroende, ökad kriminalitet men också nationalekonomiska förluster av stora mått.

Genom bland annat den stora arbetslösheten bland ungdomar och äldre bryter alliansregeringen grovt mot vår viktigaste grundlag, regeringsformen.

Där fastslås bland annat att "statsmakten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och individens frihet och värdighet", men också, "att individens personliga, ekonomiska, kulturella och sociala välfärd skall vara den offentliga maktens mål, till vilket hör rätten till arbete, bostad och utbildning, social omsorg och trygghet".

Att det skall vara statsmaktens mål innebär inte att dessa frågor kan skjutas på framtiden om resurser och möjligheter finns. Och resurserna finns redan i dag. På grund av att regeringen omfördelar tillgängliga resurser till välsituerade (människor som har mer än tillräckligt) blir de bäst behövande utan. Grundlagen förbjuder denna orättvisa.

De äldre som läser detta minns kanske Per Albins ord "i vårt land skall inte finnas varken älsklingsbarn eller fosterbarn". Regeringen bryter sålunda grovt mot Regeringsformen.

Så ni arbetslösa ungdomar – ja givetvis alla arbetslösa – nöj er inte med alliansregeringens argument. Ni kan påvisa att tillgängliga resurser finns men används fel, och därmed begår regeringen grundlagsbrott.

Har ni ungdomar funderat över vilken kraft ni är? Ni är flera hundratusen. Ni har rätten på er sida. Alliansregeringen inte bara bryter mot sina skyldigheter. Den spottar på er.

Ni är unga, starka och har drömmar och visioner om framtiden. Låt inte dessa mörkmän och försvarare av orättvisor och segregation få leva i ovisshet om hur ni har det, och hur ni känner att bli sparkade på.

Inget våld. Men ständig påminnelse till makten att de måste respektera er. Kom ihåg att en vattendroppe kan urholka den hårda stenen bara den tillräckligt länge får droppa., Med er ungdom har ni en osinlig energi som kan förflytta berg.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons