Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll er till sanningen kommunalråd

De borgerliga kommunalråden i Hudiksvall påstår att kommunens nu skakiga ekonomi beror på tidigare misskötsel och anklagar oppositionen för det.

Annons

Påståendet har ingen bärighet i verkligheten och det vore inte helt fel om de läste på historiken. För är det något som den tidigare majoriteten och Sven-Åke Thoresen inte kan anklagas för så är det en misskött kommunal ekonomi.

Kommunen fick dessutom i oktober 2009 pris av Skattebetalarnas förening för en god och välskött ekonomi. Vi kan bara konstatera att de nuvarande kommunalråden inte är pålästa och slänger sig med påståenden som inte är korrekta, det gäller även arbetet med näringslivs och företagskontakter som bedrevs av den förra majoriteten.

Dessutom borde de minnas den alternativa borgerliga budgeten för 2010 som innebar betydligt högre investeringsbudget och driftbudget och som allvarligt skulle ha försämrat kommunens ekonomi och likviditet.

Den borgerliga kartellen tillträdde i november 2010 och har sedan dess haft ansvaret i kommunen och den budget som beslutades under slutet av året. De skriver i sin insändare att de har god koll på ekonomin och att effektiviseringar och rationaliseringar ska prägla den borgerliga majoritetens ledarskap.

Hur kan det då komma sig att de borgerliga blev totalt överraskade av ekonomichefens rapport den 14 april och när vi i oppositionen la ett förslag om att vidta åtgärder så var förvirringen total. Förslaget röstades som bekant ned. Eftersom vi av egen erfarenhet vet vikten av ständig ekonomisk uppföljning så hade vi informerat oss om det ekonomiska läget.

Med facit i hand kan vi konstatera att kommunalråden samt ordförandena inte haft koll på ekonomin sedan de tillträdde i november 2010 och som ledde fram till den svarta torsdagen. Verkligheten hade hunnit ikapp dem.

Borgarnas insändare lämnar ett antal frågor obesvarade. Vilka politiska beslut har tagits i nämnder och styrelser för att rätta till de påstådda felaktigheter och försummelser som ni skriver att tidigare majoritet ställt till med? Åtminstone har vi från vår horisont inte sett några sådana åtgärder. Snarare har det präglats av en viss passivitet. Det är dags för kommunalråden att inse verkligheten i sina uppdrag och börja ta ansvar för kommunen.

Mikael Löthstam (S), Daniel Pettersson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons