Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hade vi en vargstam skulle det rädda många liv”

Annons

Den intervjuade personen i tidningen accepterar inte vargen: ”Den gör ingen nytta, därför ska den inte få finnas kvar.” Men det gör jag, skriver insändaren i en kommentar.

Hur länge ska den hormonstinna jägarmaffian tillåtas att bestämma vad som är rätt och fel i naturen? Över en miljon djur mördas årligen i Sverige. Enligt Jägareförbundets egen statistik skadeskjuts 14 procent av älgarna, alltså 14 000 individer. De går omkring i skogen med sönderskjutna kroppsdelar och går en helvetesdöd till mötes. Djur känner och tänker, lider och andas, gläds och sörjer precis som människor.

Det vilar ett romantiskt och egoistiskt skimmer över jakten kopplat till stora ekonomiska intressen inom vapenlobbyn. Mördandet av oskyldiga djur har inget berättigande i ett etiskt och moraliskt samhälle. Djuren har lika stor rätt till ett värdigt liv på detta klot som vad djuret människan har. Det är ju de senare som terroriserar, förstör och demolerar allt som kommer i vår väg.

Hade vi en vargstam skulle det rädda många liv. Antalet kollisioner mellan bil och älg skulle minska, det är till och med möjligt att vildsvinen skulle minska. Einstein sa det bäst om den idioti som präglar vårt samhälle redan för 80–90 år sedan: ”Titta djupt in i naturen vad den har att erbjuda och du förstår allting så mycket bättre” och ”endast två saker är oändliga. Universum och mänsklig dumhet, och jag är inte säker på universum.”

Det var sant då och i ännu större utsträckning i dag. Frågan är vart mänskligheten är på väg? Förbjud allmän jakt för nöjes skull

Hanseman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons