Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelev kan bli lärling

Centerpartiet har länge jobbat för att unga ska få in en fot på arbetsmarknaden. Nu vill regeringen införa en ny anställningsform för lärlingar på gymnasiet för att hjälpa dem att komma in på arbetsmarknaden.

Annons

Det här är en viktig milstolpe och en stor möjlighet för alla ungdomar. Tidigare har inte denna möjlighet funnits. I den nya lärlingsutredningen, Lärling – en bro mellan skola och arbetsgivare – föreslås en ny tidsbegränsad anställningsform för elever som går en lärlingsutbildning i gymnasiet. Regeringen föreslår att arbetsgivare ska kunna välja att anställa lärlingar på yrkesprogrammen – men de ska lika gärna kunna gå utbildningen utan att vara anställda.

Den tidsbegränsade anställningsformen, ska bygga på ett kontrakt mellan skola, elev och arbetsplats. Anställningen upphör när utbildningen är klar. Lagen om anställningsskydd ska inte gälla.

Centerpartiet ser det också som ett sätt att få ner ungdomsarbetslösheten och att hjälpa unga att knyta kontakter på arbetsmarknaden samt att få skoltrötta elever att gå klart sin utbildning. Det här är otroligt viktigt i dagens samhälle. Arbete, praktik och kontakter med arbetslivet är A och O för unga. Och unga vill göra rätt för sig!

Om allt går som planerat kommer denna möjlighet att finnas redan från och med hösten 2011.

Marianne Lindgren (C)

Jan-Eric Berger (C)

Maria Leander (C)

BUN-ledamöter i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons