Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldglansen flagnar

Minskad rökning i Gävleborg. Det är syftet med den nystartade kampanj vi kunde läsa om i HT. Jag anser att kommunen först bör städa utanför egen dörr. Rökglada Hudiks gyllene galleria är inget annat än en stinkande nikotinbomb.

Annons

Minskad rökning i Gävleborg. Det är syftet med den nystartade kampanj vi kunde läsa om i HT 19/1. Projektet drivs i samarbete mellan landstinget och kommunerna i länet. Hudiksvalls kommun har sedan tidigare infört rökförbud under arbetstid för sina anställda. Här ska nu ”inventeras” om det bland annat finns tobakspolicy i skolorna.

Jag anser att kommunen först bör städa utanför egen dörr. Rökglada Hudiks gyllene galleria är inget annat än en stinkande nikotinbomb. Ta ett varv runt Guldsmeden så ser du följande:

Stora entrén vid gågatan: Två stora, ofta överfulla rykande kolmilor (ska föreställa askkoppar). Här står ständigt rökare mitt emellan skjutdörrarna som ideligen öppnas och stängs. Som om själva byggnaden kippade efter andan. Och vid inandningen dras stanken och röken från milorna in i lokalerna.

Förstår inte hur butiksinnehavarna kan acceptera detta.

Västra Tullgatan, entrén för de kommunala enheterna plan- och bygglov, rekryteringsenheten, kostenheten och projektenheten: stor svart askkopp omedelbart utanför dörren. Vem ska röka där? Personalen på icke arbetstid, eller är det besökarna som måste dra några bloss innan de utför sina ärenden?

Västra Tullgatan, entrén för lärande och kultur: hoppsan! Askkopp överfull av fimpar som även fläckar snöig trottoar med tjärdoft, dock inte av det angenäma slaget som Carl-Anton sjöng om.

Västra Tullgatan, entrén till Guldsmeden: tredje askkoppen på en sträcka av cirka 80 meter. Nog vet vi att rökare får sämre kondition. Men det är ju verkligt illa om det måste vara så tätt mellan nödstationerna. Tänk om vi hade lika tätt mellan de offentliga toaletterna också. Tänk så mycket gladare Hudik skulle bli. Inte minst våra turister – även om de inte är så många.

Drottninggatan, entrén till Guldsmeden: askkoppen skickar tobaksmolnen upp via trappa och hissar till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket. Förutom till alla butiker och övriga galleriautrymmen. Askkopparna strategiskt placerade så att oavsett vilken entré som öppnas drar huset djupa halsbloss.

Summa summarum: sex stinkande brännugnar som pryder ett köpcentrum vars guldglans svärtas allt mer.

Alltså; här borde såväl kommunansvariga som köpmannaföreningen i huset ta gemensamt ansvar. Bort med askkopparna, eller flytta dem åtminstone så långt att röken och stanken inte drabbar andra än rökarna själva. Pilotprojekt: gör trottoarerna och gågatan runt Guldsmeden till rökfria zoner.

Lars Nordström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons