Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grunden för varghatet

Hatet mot Olof Palme påminner mig om hatet mot vargen. Det saknar rationell grund. En liten grupp bland jägarna är pådrivande.

Annons

Vilken etisk och moralisk hållning ger dessa människor uttryck för? Man betraktar allt vilt i våra skogar som sitt, och varje konkurrent om bytet ska utrotas. Grunder till detta förhållningssätt är säkert att jakten med lös hund inte längre kan genomföras som tidigare. Om en hund kommer in i ett vargrevir uppfattar vargen detta som intrång och går till attack. Precis som vi skulle attackera en inkräktare som tar sig in i vårt hem. Men då det gäller vargen ställer sig människan på inkräktarens sida!

I våra trakter är hatet mot vargen utbrett. Och man ser och vet det man vill se och veta. Sant eller ej. Senaste skrönan är att någon ”hemlig” organisation släpper ner vargar med helikopter i naturen! Ett något märkligt sätt att sprida vargar på, kan man tycka. Vargrevir uppstår ur tomma intet både här och där.

Jag väntar med otålighet på Förvaltningsrättens beslut på våra överklaganden av ”Nordanstig som vargfri kommun”. Hur kan man fatta ett sådant idiotiskt beslut? Det är inte en kommunal fråga utan faller under staten och viltförvaltningsdelegationerna. Skulle beslutet gillas av rätten, kommer detta med all säkerhet att få efterföljd i en rad kommuner, nu, när man lagligen ska plantera ut ryssvargar. Med eller utan helikopter! Ett seminarium i Ljusdal visade på denna inställning: ja, men inte här i Hälsingland! Hur ska man för övrigt agera i Nordanstig om en varg kommer? Skjuta den får man ju inte. Man kan ju alltid ropa bu!

Vargen har bevisligen inte attackerat en människa sedan 1821, då en lössläppt tamvarg (Gysingevargen) tog nio barn och skadade många fler. Den hade aldrig lärt sig att jaga. Denna händelse ligger till grund för det spridda varghatet. Och sagor som Rödluvan och Vargen.

Nu har hela Sverige ställts vid skampålen och får motivera den sanktionerade jakt som bedrevs i januari i år. Jakt på en akut hotad art!

Låt oss sluta med att skämma ut oss!

Stefan Haglund, Naturskyddsföreningen i Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons