Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grumligt motiv bakom reform

Kan någon mera diffus idé ha trumfats igenom i Sveriges riksdag, än avskaffandet av Apoteksmonopolet? De fördelar som vunnits sägs vara att man framdeles på söndagar och kvällar kan inhandla receptfria läkemedel.

Annons

Kan någon mera diffus idé ha trumfats igenom i Sveriges riksdag, än avskaffandet av Apoteksmonopolet? De fördelar som vunnits sägs vara att man framdeles på söndagar och kvällar kan inhandla receptfria läkemedel i en vanlig livsmedelsbutik eller i en mack.

Detta vittnar väl ändå om hur dåligt förutseende människan kan vara. Ett enkelt sätt är väl eljest, att ha ett litet husapotek i hemmet där man förvarar receptfria läkemedel, som man kan behöva ibland.

För att tillfredsställa dessa i och för sig banala behov, öppnar man för multinationella företag, att skaffa sig inflytande över de svenska apoteken. Reformen får ses som exempel på hur grumlig ideologi utnyttjas till att genomdriva idéer som det inte funnits något folkligt krav om, utan endast betingats av ideologiska motiv.

Det sägs att apoteken kommer att fungera som tidigare och att vi konsumenter inte kommer att se någon skillnad. Det är väl därför som reformen ter sig så märklig. Det har inte redovisats något som blir bättre med reformen. Det som kan bli sämre är däremot prisbilden men om den ändras ser vi inte förrän om ett antal år.

Det var endast pensionärsorganisationerna som protesterade mot reformen, vilket tyvärr inte räckte. Skulle man ge sig på att privatisera Systembolaget, som säkert många tycker vore en angelägen reform, skulle det nog inte vara lika lätt.

Man skulle i så fall kunna använda samma argument, nämligen hur bra det vore, att kunna gå till livsmedelsbutiken eller macken för att tillfredsställa sina omedelbara behov.

Sten Svedberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons