Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grovt rattfylleri vingklipper en politiker

Jag hade inte tänkt skriva något på insändarsidorna om den senaste politikerhändelsen i Ovanåker, men efter några insändare från allmänheten inser jag att jag måste förklara ett par saker.

Annons

Jag hade inte tänkt skriva något på insändarsidorna om den senaste politikerhändelsen i Ovanåker, men efter några insändare från allmänheten inser jag att jag måste förklara ett par saker.

Det första är att politik inte är ett yrke. Du kan inte med en examen eller höga betyg visa att du är lämplig. Vad som behövs är engagemang, erfarenheter, ett gott omdöme och förmåga att se konsekvenser av fattade beslut och av det som sker i samhället.

Det andra är att politiska misstag alltid måste bedömas från fall till fall. Konsekvenserna avgörs av vilken politisk position du har, vilken typ av lagbrott eller misstag det handlar om och tidpunkten eller samhällssynen vid tillfället.

Grovt rattfylleri ses inte av vår samtid som ett smärre brott eller dumt misstag som kan hända vem som helst. Alkohol och bilkörning är ett stort samhällsproblem vars konsekvenser ofta leder till oerhörda tragedier.

Ett kommunalråd, i synnerhet kommunstyrelsens ordförande, är kommunens främsta företrädare både i och utanför kommunen. Han eller hon ska med trovärdighet kunna diskutera trafiksäkerhet, drog- och alkoholpolicys, ungdomars alkoholvanor, brottsförebyggande arbete, personalfrågor och så vidare.

Han eller hon representerar också kommunen vid träffar med andra politiker och människor. Sverige är ett litet land och politikervärlden ännu mindre. Det som händer någon av våra högre politiker förblir sällan någon hemlighet. Grovt rattfylleri ses inte med blida ögon och man förväntar sig att det blir politiska konsekvenser för en sådan sak.

Det som personen Björn Mårtensson gjort lägger jag mig inte i. Det är en sak mellan honom, hans samvete och rättsväsendet.

Att hans parti och Centerkamrater i kommunen vill att han ska fortsätta företräda dem och deras parti är helt och hållet deras ensak.

Däremot är frågan om politikern Björn Mårtensson är lämplig att fortsätta vara kommunens främsta företrädare en fråga där jag som en av kommunens politiker både har rätt och skyldighet att ha en åsikt.

Björn Mårtensson kommer nämligen att under en lång tid framöver vara vingklippt som kommunstyrelsen ordförande både i och utanför kommunen eftersom hans omdömesförmåga och förmåga att se konsekvenserna av sitt handlande uppenbarligen har stora brister.

Tror jag att jag som oppositionspolitiker kommer att vinna politiska poäng på det här? Knappast. Men jag tänker ändå stå fast vid min åsikt att Centerpartiet borde tänka om och försöka se konsekvenserna för kommunen av att låta Björn Mårtensson fortsätta som kommunalråd.

För Ovanåkers bästa.

Yoomi Renström

oppositionsråd (S)

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons