Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna fantasier?

Svar till Karin Ånöstam (24/5).

Så var det dags igen att utse Miljöpartiet de Gröna till syndabock, nu med en energiskatt som slår så hårt mot de gröna näringarna att vi måste importera tysk mjölk och kött från Polen. Hela landsbygden hotas, till och med miljön enligt Ånöstams logik.

Annons

I våra livsmedelsbutiker är det redan gott om utländskt kött och mjölken från Tyskland (eller andra delar av Sverige) är redan här trots en hel mandatperiod med både jordbruks- och näringsminister från Centern. Ånöstam lyfter därtill fram siffror som säger att på en mandatperiod förlorar en bonde en årslön, men matematik är som vi vet en relativ vetenskap när den används inom politiken.

Den energiskatt som MP förordar kan inte ryckas ur sitt sammanhang på detta sätt, den ingår i en helhet som ger inkomster lika väl som utgifter. Den stora åtgången av fossil energi i jordbruket bör fasa ut så att jordbruket på sikt blir självförsörjande. Det är redan i dag möjligt att driva maskiner och värma sina fastigheter på egenproducerad energi!

Detta i kombination med en inriktning på ekologiskt jordbruk bidrar till ökad biologisk mångfald och produktion av ekomiljötjänster. Stödet till ekologiskt jordbruk måste öka och målet att 25 procent av den offentliga sektorns livsmedelsupphandling ska vara ekologiskt producerad bör utvärderas. Den sittande regeringen har sänkt anslagen till ekologiskt jordbruk, och struntat i åtgärder för att nå riksdagens mål om ökade arealer till ekologisk produktion. Detta gör det svårt att öka produktionen i takt med att efterfrågan ökar.

Lägger vi till detta regeringens slopade skatt på handelsgödsel, som både ökar energiförbrukning och kväveutsläpp, blir det svårt att se MP:s politik som ett hot vare sig för jordbruket i stort eller den framtida livsmedelsproduktionen.

Med nuvarande jordbrukspolitik från alliansen infrias alla löften om ”snabba cash” med hjälp av monokulturer med stordriftsfördelar, minskad biologisk mångfald, genmodifierade grödor och annat som gör livet ”glatt och enkelt” på ett kanske publikfriande, men ytterst framtidsfientligt vis.

Energiskatten är inte ett sätt att rycka undan fötterna för vare sig landsbygden eller svensk livsmedelsproduktion utan ett sätt att trygga dess fortlevnad på sikt. Vår ekonomi och välfärd är beroende av miljön och dess resurser. Att bevara naturens livsuppehållande system och hushålla med naturresurser är en förutsättning för all annan verksamhet.

Gabriella Pettersson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons