Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Graviditet och förlossning är faktiskt inte medicinska tillstånd”

Svar på Lisa Magnussons ledare (
helahälsingland.se 12/7
) om förlossningar som extremsport från Jacqueline Vejlstrup, barnmorska:

Annons

Nej, Lisa, graviditet och förlossning är faktiskt inte medicinska tillstånd, inte i utgången i alla fall. Men blir det med mycket större sannolikhet om man inte förbereder sig på den födelse, som du kallar den gudomliga extremsporten. Gör man inte det är man nämligen tvungen att dra nytta av vetenskapens framsteg som till exempel en epiduralblockad.

När du undrar varför många vitrockar inom förlossningsvården konstigt nog stämmer in i hejakören då är det kanske för att de i motsättning till dig vet att naturligt inte är ett tomt argument i det sammanhanget. Enligt en nygjord, randomiserad australisk studie kan man nämligen genom att förbereda sig på en naturlig födelse reducera behovet för epiduralblockad med 66 procent, och halvera både behovet av värkstimulation och antalet akuta kejsarsnitt.

Dessutom reduceras antalet instrumentella förlossningar med cirka 33 procent. Detta är inte religiösa – utan väldigt konkreta jordnära skillnader, som kan ge allvarliga konsekvenser för både barns och kvinnors hälsa. Men de kräver såklart att de födande och deras barnmorskor tar sig själva på allvar – så det har de väl i alla fall gemensamt med extremsporten.

Jacqueline Vejlstrup

barnmorska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons