Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis buss bättreän miljöbilspremier

Regeringen började med en morot på 10000 kronor till den som köpte en miljöbil, en miljöbil som många ändå tankade med bensin som var billigare att köra på.
Nu föreslår regeringen en premie på 40000 kronor till den som köper en supermiljöbil. Det är Centern som står bakom förslagen.
Jag är inte emot miljöbilar. Bilparken måste göras miljövänlig, men jag sätter ett frågetecken för miljöbilspremier.

Annons

Vem har råd att köpa en mycket dyr supermiljöbil? Inte är det för vanligt folk, det är väl för de kapitalstarka grupperna i vårt samhälle. Grupper som redan har fått de största skattelättnaderna och som grädde på moset talades det om ett femte jobbskatteavdrag. Jag har svårt att förstå hur man kan använda skattemedel på detta sätt, när det talas om hur ansvarsfullt regeringen sköter vårt lands ekonomi.

Visst har väl de pengar som har gått till miljöbilar vid närmare eftertanke kunnat användas på ett vettigare sätt. Jag tänker på vad som har hänt i många kommuner och även utomlands när det gäller miljön och kollektivtrafiken.

Jag tycker att de pengar som har gått till miljöbilspremier i stället borde ha gått till kommuner för att få ännu bättre fart på gratis bussresor i kollektivtrafiken. Miljöminister Andreas Carlgren däremot kan inte tänka sig att subventionera kollektivtrafiken. Han menar att pengarna bara går till överbetalda trafikbolag, en konstig inställning tycker jag. De som tillverkar miljöbilar vill väl också ha vinst på de bilar som säljs.

Det är ändå mycket glädjande vad som har hänt med kollektivtrafiken i vårt land och utomlands. Många kommuner har infört gratis bussresor och politikerna inser att det är ett bra sätt att förbättra miljön. Kolla bara på vad som har hänt i vår kommun på senare tid, gratis bussresor för unga mellan 7 och 19 år.

Pensionärerna har för länge sedan krävt med ett medborgarförslag gratis bussresor mellan klockan nio och tre. Nu ska kommunstyrelsen titta på förslaget igen. Vi pensionärer hoppas på att även vi får gratis bussresor. Politikerna har verkligen insett hur viktigt det är för miljön att kunna ställa bilen och lära folk att resa kollektivt. Jag är övertygad om att det är många i vår kommun som är glada att våra kommunpolitiker inser vikten av att förbättra vår miljö.

Jag röstar för en ny regering därför att det är den bästa garantin för att miljöfrågorna kommer i fokus och att få folk medvetna om hur viktigt det är med vår livsmiljö.

Jag tycker att de pengar som har gått till miljöbilspremier i stället borde ha gått till kommuner för att få ännu bättre fart på gratis buss resor i kollektivtrafiken.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons