Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör plats för hemtjänstens proffs

/

Undersköterska är ett framtidsyrke.

Annons

Dagligen rapporteras om knappa resurser, brister och sönderstressad personal, oroliga anhöriga och äldre som ytterst får bära konsekvenserna för en felstyrd verksamhet. Här i Söderhamn ser vi att personalen har en hög sjukfrånvaro som kan ha orsakats av detta till en viss del.

Är det här är okej? Nej, det tycker inte vi på Kommunal. Marknadslogiken från tillverkningsindustrin, New public management, har fått råda länge nog inom hemtjänsten. En inrutad detaljstyrning utan marginaler, där människors behov pressas in i minutblock. Det är varken rimligt eller värdigt att en verksamhet som vårdar och tar hand om människor styrs på samma sätt som en löpande band-verksamhet.

Undersköterska är ett framtidsyrke. Att äldreomsorgen/hemtjänsten har ett skriande behov av rekrytering har uppmärksammats av såväl experter som arbetsgivare och politiker. Samtidigt saknas en långsiktig och modern plan för utvecklingen av denna framtidsbransch.

Kommunals rapport Plats för proffsen – ett alternativ till NPM i hemtjänsten visar att en annan hemtjänst är möjlig. En modern, människovänlig och innovativ hemtjänst, som ger personalen utrymme och ansvar att planera de tilldelade insatserna, besluta över arbetsmetoder och organisation. Låt de anställda som jobbar närmast de äldre ta besluten, de har erfarenheten och kompetensen att se vad som behövs. De är proffsen.

Barbro Andersson

sektionsordförande kommunal Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons