Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte Ovanåker till en kulturfattig kommun

Ovanåkers kommun bidrar med totalt 200 000 kronor till studieförbundens verksamhet i kommunen och det är långt mindre än de flesta kommuner i Sverige gör.

Annons

Ovanåkers kommun återkommer även i år med ett förslag om att ta bort bidragen till studieförbunden.

Motiveringen detta år är att kommunen måste spara när skatteintäkterna minskat kraftigt.

Kultur/fritidsnämnden menar också att studieförbundens verksamhet i stor utsträckning bara riktar sig till vuxna och att man vill prioritera verksamheter som vänder sig till barn/unga.

Först måste man konstatera att studieförbunden har mycket skiftande verksamheter som är betydelsefulla för det livslånga lärandet, vilket även våra kommuninnevånare borde få del av.

Verksamheterna fyller dessutom ett stort socialt behov för många människor, inte minst för äldre och handikappade.

Det finns cirklar och kurser som riktar sig direkt till barn/ungdom och deras föräldrar och det är även möjligt för barn att vara med på övriga cirklar om intresse finns.

Studieförbunden medverkar även i kulturlivet i kommunen, bland annat genom författaraftnar, föreläsningar, teater- och musikarrangemang etcetera.

Mycket av vår verksamhet erbjuds gratis för deltagarna då våra cirkelledare inte tar ut något arvode, utan gör detta helt ideellt. Detta är viktigt för att även medborgare med små ekonomiska medel ska kunna få utveckla och bilda sig som individ.

För att upprätthålla en verksamhet krävs dock ett mått av arbete med rekrytering av deltagare, organisering av verksamhet, administration och för detta krävs personella resurser.

Som den glesbygdskommun Ovanåker är spelar folkbildningen en stor roll, en kommun utan folkbildning blir en kulturfattig kommun!

Ovanåkers kommun bidrar med totalt 200 000 kronor till studieförbundens verksamhet i kommunen och det är långt mindre än de flesta kommuner i Sverige gör.

Slopas bidragen helt kan det innebära att studieförbunden försvinner från kommunen.

Det mesta av bidragen går ju faktiskt tillbaka till kommunen i form av skatt på löner och hyror för nyttjande av kommunlokaler.

Vi bidrar dessutom till det lokala näringslivet genom förhyrning av privata lokaler, genom att köpa material i lokala butiker och så vidare.

Som studieförbund i en av landets snålaste kommuner, vad det gäller anslag till studieförbunden, lever vi på marginalen och bidraget från kommunen utgör en viktig del.

Vi bedömer det som mycket svårt att upprätthålla någon verksamhet eller att ha någon anställd i kommunen om bidraget upphör.

Kan det vara lönsamt för kommunen?

ABF Voxnadalen

Studiefrämjandet

NBV Gävleborg

genom Mattias Lennartsson ordförande för ABF Voxnadalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons