Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda argument för att övertyga om tillförlitlighet

Lennart Bengter svarar till Bo Gullefors (helahälsingland.se 5/8):

Annons

Gullefors är inte så lätt att övertyga om Nya testamentets tillförlitlighet, jag antar att det behövs goda argument. Till exempel den romerske historikern Tacitus som skriver att "Nero gav de kristna skulden för branden i Rom år 64 och att deras ledare Kristus hade korsfästs av Pontius Pilatus under Tiberius regering". Även den judiske historikern Josefus skrev att "Jesus dömdes till korset av Pilatus". Så Jesu död kan vi väl vara överens om?

När det gäller Jesu uppståndelse får vi naturligtvis gå till Nya testamentet där Paulus är en trovärdig källa, vi vet enligt hans brev att han besökte Jerusalem tre år efter sin omvändelse, där han träffade Petrus och Jakob. I brevet till Korint delar han en rapport han tog del av: "Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, 4 att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna 5 och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv . 6 Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på samma gång. De flesta av dem lever än, även om några har insomnat. 7 Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna . 8 Allra sist visade han sig också för mig."

Han skrev detta i mitten på femtiotalet när många ögonvittnen fortfarande var i livet, så det kan inte avfärdas som en myt.

Naturligtvis fodras det tro för att ta till sig Bibelns budskap, men det är alltså inte en blind tro, utan vi har goda skäl till vår kristna tro.

Lennart Bengter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons