Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God och säker vård på lika villkor

Genom detta beslut anser inte jag att man ger alla i länet en likvärdig vård, jag anser att man väljer att ta vården längre bort från kvinnorna i södra Hälsingland, man stärker storsjukhusens position i stället för att välja vägar som på riktigt ger vård på lika villkor.

Annons

Har några tankar kring svaret som verksamhetscheferna för kvinnosjukvården och barn och ungdom i Landstinget Gävleborg gav Charlotte Lind (21/1). Charlotte hade ifrågasatt att man slutat göra ultraljud på gravida i Bollnäs.

Verksamhetscheferna menar att en barnmorska utan kolleger inte kan uppfylla de kvalitetskrav som ställs i dag. Ett sätt att lösa problemet skulle kunna vara att tillsätta ytterligare en barnmorsketjänst i Bollnäs till att göra obstetriska ultraljud, därmed ges möjlighet till ett andra utlåtande, en kollega att rådfråga och med detta kunna ge en mer korrekt bedömning. Ytterligare en tjänst blir kostsammare, men borde inte vara ett problem, eftersom beslutet, enligt verksamhetscheferna, inte har något med ekonomi att göra, utan enbart om medicinsk säkerhet och ansvar

Att det skulle vara säkrare och mer ansvarsfullt att göra ultraljud ensam på sin kammare på stora sjukhuset, med ett välutbildat team utanför dörren än att vara ensam i Bollnäs, med ett välutbildat team i andra änden av telefonen, låter för mig mycket märkligt. Och vad sänder det för signaler till de barnmorskor som tidigare gjort ultraljud i Bollnäs? Den ansvariga barnmorskan måste ändå själv be om ett andra utlåtande när han/hon är osäker, eller vilja vara en del i teamet, oavsett om han/hon sitter i Gävle eller Bollnäs. För jag kan väl aldrig tro att jag kommer att få träffa ett helt team nästa gång jag kommer till Gävle eller Hudik för att göra mitt rutinultraljud?

I dag finns en rad olika sätt att teamarbeta på, att ta del av varandras ultraljud, byta erfarenheter, diskutera fall och rådfråga varandra än rent fysiskt på storsjukhuset. Man kan använda sig av telemedicin då man på distans utbyter information med varandra. Till exempel genom internet, journalsystem, nätverk, videokonferenssystem etcetera. Då kan man öka kunskapsutbytet utan att flytta ultraljudet från Bollnäs.

Man kan även leka med tanken att en barnmorska med behörighet att göra ultraljud och en specialistläkare sätter sig i en bil och åker upp till södra Hälsingland någon dag/vecka och bildar ett team med den kompetenta barnmorskan med som redan finns här.

Verksamhetscheferna påstår vidare att det kommer att röra sig om två resor/par som man måste göra under sin livstid. Jag vill påminna om att långtifrån alla par har problemfria graviditeter. Jag är inte ensam om att ha fått några missfall, blödningar under graviditet eller oro för minskade fosterrörelser. Personligen har jag gjort betydligt fler än två ultraljud.

Genom detta beslut anser inte jag att man ger alla i länet en likvärdig vård, jag anser att man väljer att ta vården längre bort från kvinnorna i södra Hälsingland, man stärker storsjukhusens position i stället för att välja vägar som på riktigt ger vård på lika villkor.

Fröken Pe i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons