Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte FN:s första artikel

/

Varmt tack till Lisa Magnusson för krönika (14/8): "SD mörkar sitt förflutna", skriver Lennart Gunhamre.

Annons

Det finns all anledning att se upp för den rasistiska hydrans mångskiftande huvuden! De visar sig i form av fördomar, antisemitism, nynazism, islamofobi, populism, vit makt-musik, diskriminering, och så vidare. Men den gömmer sig också i begrepp som nationalism och patriotism samtidigt som den döljer sitt verkliga ansikte. I rasismens fotspår följer ofta kriminella handlingar i form av hatbrott, som i dag florerar öppet i Sverige.

Bland grundarna av rasismen hittar man så kallade hedervärda personer som Martin Luther, Carl von Linné och makarna Gunnar och Alva Myrdal. De senare förordade bland annat tvångssterilisering av livsodugliga individer med hänsyn till det svenska folkmaterialet. Över 60 000 kvinnor tvångssteriliserades i Sverige ända fram till 2013. Efter en motion av bland andra Hjalmar Branting instiftades Statens Institut för Rashygien med Herman Lundborg som chef. Han lät bland andra fotografera nakna samer och invandrade finländare, bilder som ställdes ut till allmänt beskådande.

När likheterna med nazitysklands rasistiska idéer från 1930-talet och framåt började bli alltför tydliga, upphörde det rasbiologiska institutet och verksamheten övertogs till vissa delar av den genetiska forskningen vid Uppsala universitet.

Vi bör nog ständigt påminna oss själva och andra om Förenta Nationernas förklaring om de mänskliga rättigheterna, artikel 1: Alla människor är födda fria och lika i värdigheter och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap.

Tänk om…

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons