Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte det som var

Som inflyttad från Stockholms län till Arbrå ser jag att samhället en gång var väldigt aktivt och levande. Detta har jag fått höra och sett själv på exempelvis Bondegatan med tomma skyltfönster.

Annons

De vittnar om en mer levande småskalig tid än denna centraliserade epok. Dock är människor i bygden mycket vänliga och berättar gärna. Omgivningarna är underbara för en upplänning. Ser att likheten med mitt hemsamhälle Hallstavik är påfallande.

Centralorterna suger numera ut industrisamhällen som tappar väsentlig service. Politiker har inte rätt inställning till vår industri eller för den delen landsbygden. Snart tror man att det räcker med byalag, ett vansinne. Det är industrin som genererar de medel som byggt svensk välfärd. Det verkar i dag som att jobb i verkstad och fabrik inte är fint. Det är just vad det är. En gång kanske vi får en generation som inte vet vad ett riktigt hantverk är. Farfar eller morfar har inget att förmedla till de yngre. Den stora folksjukdomen kan vara musarm.

Troligen kommer man i framtiden att se på denna tid som en tid då vi lättvindigt kastade bort mycket av värde. För att kunna se riktigt framåt måste människan ha referenser till det som var.

Björn Fuhr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons