Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global tillväxt bygger på exponentiell tillväxt

/

Man måste man se helheten i frihandelsavtalet. Avtalet, som man den 10 oktober demonstrerade emot på många platser i Europa (cirka 250 000 i Berlin) måste stoppas in i ett helhetsperspektiv, skriver Karin Solum (MP).

Annons

MP Söderhamn har fyra motioner under rubriken Trippelkrisen, som fått ok i fullmäktige. Trippel, det vill säga tre aspekter på livet på jorden som måste beaktas, om nu kommande generationer ska ha en värld att leva i: ekonomin, klimatet och naturresurserna.

TTIP hotar underminera miljölagstiftning, konsumentskydd, arbetsrätt, dataskydd och demokratiska principer. Demokrati är det till exempel inte när EU-byråkrater sitter i knäet på lobbyister med särintressen i slutna förhandlingsrum. Inte heller den tvistlösningsmekanism (ISDS) som ger investerare rätt att stämma länder för lagstiftning som påverkar företagets vinster negativt, är bra. Men, vinsten framför allt!

Mer handel gynnar den globala ekonomin, hörs från högerhåll. Mer, mer… ja, det är ju så att den globala ekonomin bygger på en exponentiell tillväxt. Tillväxten är livsnerven, själen, drivkraften, ja, själva motorn som får ekonomin att fungera. Utan tillväxt kraschar ekonomin. Men vad händer med en planet där denna typ av ekonomi, som går under benämningen kapitalism, får regera utan hänsyn till klimatförändringarna och de ändliga resurserna? Mer, mer, mer… Jo, mer utsläpp av växthusgaser, en varmare värld med uttorkade jordbruksmarker, färre överlevande djurarter och en allt mer hotande matbrist i världen.

Världsbanken varnade i sin rapport 2012 att vi var på väg mot en 4 grader varmare värld. Och fler dystra rapporter kommer nu inför klimattoppmötet i Paris, där världens ödesfråga kommer att avgöras. Vårt ekonomiska system och vår planet ligger i krig med varandra.

Världens mest kände fysiker, Stephen Hawking, hävdar: "Vi borde verkligen vara rädda för kapitalismen, inte robotar."

Världen står inför ett vägskäl. Det gäller att tänka om, tänka nytt. Vi måste ändra på hur vi tänker på ekonomin så att miljöföroreningarna inte ändrar på allt i vår fysiska värld. Att stoppa TTIP är att ge regeringarna i Europa en möjlighet att skydda miljön, klimatet och medborgarna.

Det finns ingen tillväxt på en död planet! Svenska ekonomer, politiker och journalister har ett stort ansvar att sätta sig in i hederliga vetenskapliga rapporter och tänka i nya banor.

Men… "Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip", som Ingemar Stenmark sa.

Karin Solum (MP)

klimat- och miljötalesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons