Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasögon en rättighet för barn

/
  • I vilket landsting man bor eller föräldrarnas ekonomi ska inte längre få avgöra om barn får glasögon eller inte.

Barns bästa ska stå i centrum och då är en välfärd att lita på avgörande. Vänsterpartiet ser glasögon som ett nödvändigt hjälpmedel och som en rättighet för barn, skriver V-politiker i Region Gävleborg.

Annons

Glasögonbidraget som finns idag gäller för barn till och med sju års ålder. Vänsterpartiet har nu kommit överens med regeringen om att bidrag till glasögon även ska ges till barn i åldern 8–19 år.

Glasögon är en stor utgift för många barnfamiljer. I takt med att barn växer så behöver glasögonen bytas ofta. Att många föräldrar tvingas avstå från att köpa glasögon för att de inte har råd har bland annat organisationen Majblomman, som får in många ansökningar om pengar till glasögon, vittnat om. 2012 räknade Majblomman ut att 10 500 barn blir utan glasögon för att föräldrarna inte har råd och 29 700 barn har fått vänta tre mån eller längre av samma orsak.

Dessa föräldrar hänvisas till socialtjänsten. Att få behovsprövat stöd är dock svårt och hjälpmedel ska man inte behöva söka stöd för. Barn som inte ser bra får svårt att hänga med i skolundervisningen och lider ofta av besvär som huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Alla barn ska ha samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisning, utvecklas och delta i gemenskapen med andra barn på fritiden.

Glasögonbidraget införs 1 mars 2016. Reformen beräknas kosta 120 miljoner kronor per år. I vilket landsting man bor eller föräldrarnas ekonomi ska inte längre få avgöra om barn får glasögon eller inte.

Vänsterpartiet Gävleborg

genom

Lasse Langeborg, vice ordförande Regionfullmäktige

Alf Norberg, regionråd

Petra Modée, gruppledare

Ulrica Högbergh

Delshad Saleh

Yvonne Oscarsson

samtliga ledamöter i Regionfullmäktige, Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons