Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjande att ni erkänner positiva erfarenheter med kommitté

Daniel Ekblom, Naturskyddsföreningen Gävleborg, skriver en slutreplik till Kelvin Ekeland (7/8) i debatten om vargkommittén.

Annons

Uppgiften om din roll som grundare av Gävleborgs Fäbodförening är hämtad från en tidskrift utgiven av Centrum för biologisk mångfald och jag ber om ursäkt om jag citerat dessa tydligen felaktiga uppgifter.

Det gläder mig att ni erkänner de positiva erfarenheterna från den tidigare vargkommitténs arbete. Naturskyddsföreningen Gävleborg (NFG), liksom ni, arbetar i huvudsak på helt ideell grund och då vargförvaltningen är ett omstritt ämne som dessutom flertalet gånger befunnits strida mot gällande lagar, anser vi det vara ett prioriterat område och beklagar att ni och några andra föreningar gjort en annan värdering där ni i stället prioriterar fäbodrörelsens deltagande i minst sex regionala Viltförvaltningsdelegationer samt i Nationella rovdjursrådet, vilka alla kräver mer resurser än vad deltagandet i kommittén kräver.

I Gävleborgs Viltförvaltningsdelegation besvarade vi 2010 din och Gävleborgs Fäbodförenings utskickade rovdjursreducerande policy med hotbilder mot fäbodbrukets existens, där vi presenterade fakta såsom att antalet fäbodar med statliga subventioner mellan åren 2001 och 2010 ökat med 77 procent i Gävleborg och att inga rovdjursangrepp skett vare sig 2009 eller 2010. Detta trots att fäbodverksamheten har sin huvudsakliga utbredning i områden där vi också har den tätaste björn- och vargstammen.

NFG är positiva till fäbodbruk, en resurssnål småskalig djurhållning med betande djur är bra för den biologiska mångfalden, för människors välbefinnande och för vårt kulturlandskap som växer igen och försvinner. Att vi tillvaratar gammal kunskap och traditioner om djur och natur är viktigt när vi behöver bli mer självförsörjande och kunna producera mer mat både klimatsmart och lokalt.

Vi är också glada över att en majoritet av fäbodbrukarna har en mindre rovdjursfientlig inställning än Ekeland, de förstår det ekologiska värdet rovdjuren ger samt värnar för bådas existens och utesluter inte den ena eller andra parten. Med fler och bättre förebyggande åtgärder mot rovdjur samt att koncentrera sig på problemdjuren har dagens fäbodbrukare förstått att en samexistens är högst möjlig.

För övriga svar relevanta i denna diskussion som handlade om bojkotten och nedläggningen av en permanent vargkommitté, hänvisar jag till tidigare svar eller ber dig kontakta vårt eller vår riksorganisations kontor som gärna besvarar dina funderingar.

Daniel Ekblom

Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons