Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomskinligt hyckleri

Generaldirektör Dan Eliasson har varit i Söderhamn och passat på att plocka pluspoäng på att försöka komma med goda råd. Det är försåtliga och felaktiga råd från en person med mycket makt.

Annons

Generaldirektör Dan Eliasson har varit i Söderhamn och passat på att plocka pluspoäng på att försöka komma med goda råd. Det är försåtliga och felaktiga råd från en person med mycket makt.

Det är Eliassons fel att Lys och Jessica blev utvisade till Kongo. Han hade kunnat stoppa utvisningen förra året men det gjorde han inte. Att två miljoner var på flykt inom landet hjälpte inte.

Det är gränspolisens fel/ansvar – i vart fall indirekt – att Jessica fick malaria för att hon inte fick sprutor eftersom det var så bråttom att skicka iväg henne.

Det är Dan Eliassons folk som nu har sagt nej ännu en gång och Dan Eliasson har varit inkopplad genom att hans rättschef Mikael Ribbenvik varit inblandad i detta ärende när man utsåg förtroendeläkare. Denna förtroendeläkare har skrivit ett utlåtande där han inte beaktat möjligheten att Lys haft malaria och amöbadysenteri.

Att han nu ömkar för Lys är bara uselt, genomskinligt hyckleri. Han har haft alla möjligheter men inte tagit chansen. Han är som en väktare på Guantanamobasen som stolt talar om att om man simmar från Kuba så hamnar man i USA och där kan man söka uppehållstillstånd på grund av arbete.

Man kan inte få arbetstillstånd om man inte har giltig passhandling och det har inte Lys. Migrationsverket kan ge folk främlingspass men det gör man nästan aldrig om man inte har uppehållstillstånd.

Man kan inte söka arbete från Sverige och handläggningstiden för ansökan från utlandet är mellan två och fyra månader. MV är oerhört söliga. De borde ha lagt ut det här på entreprenad eller hyrt in folk för att klara anstormningen av ansökningar från utlandet men det har Eliasson inte löst. Inte heller kan man vistas olagligt i Norge i flera månader. Det fattar vem som helst men uppenbarligen inte Eliasson. Han uppmanar i stort sett till brott som kan leda till straff för olaglig vistelse i Norge bara för att där kunna vänta på tillstånd.

Eliasson är en oförbätterlig hycklare och dessutom lögnare eller på gränsen därtill eftersom han inte klart talar om hur man ska gå till väga. Lys kan inte använda sig av denna möjlighet men om riksdagen gör en liten, liten ändring så kan man söka arbete från Sverige och det skulle vara en väldigt fin julklapp för 1 000-tals människor som liksom Lys saknar pass.

Har du svar, Eliasson, eller vågar du inte erkänna att du är fel ute?

Tryggve Emstedt

advokat för Lys och Jessica

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons