Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generande nej till vindkraft i Hudiksvalls kommun

Vår kommun med en yta på cirka 25 kvadratmil har endast 35 000 invånare. Här finns gått om plats för vindkraftverk utan att det ska bli uppenbart störande för oss som bor här.

Annons

Den 13 januari presenterades i HT en korrekt matematisk beräkning över hur tilltänkta vindkraftverk kan fördelas jämt i Sveriges 290 kommuner för att energimyndigheten mål 30 Twh ska uppnås. Ändå blir det så fel. Man måste givetvis tänka på Sveriges befolkning är väldigt ojämnt fördelad i landet, och därför är det inte genomförbart att varje kommun bygger 25 vindkraftverk.

Vår kommun med en yta på cirka 25 kvadratmil har endast 35 000 invånare. Här finns gått om plats för vindkraftverk utan att det ska bli uppenbart störande för oss som bor här. Om man avsätter samma yta i Stockholms, Göteborgs och Malmöregionen kan man räkna till mellan 10–20 kommuner i vardera regioner. Som alla vet är dessa områden mycket tätt befolkade och exploaterade. Att man till exempel i Stockholmsregionen med två miljoner invånare skulle bygga 500 vindkraftverk är förstås inte genomförbart rent fysiskt.

Jag tror att alla miljöintresserade medborgare är rörande eniga om att kärnkraften i Sverige ska avvecklas. Dessutom finns ett riksdagsbeslut från 1980 på att så ska ske. Avvecklingen skulle ske successivt under 30 år och vara avslutad till 2010. Hur det blev med det känner vi till.

Om Sverige hade börjat tidigt med att bygga ut vindkraften hade vi i dag inte behövt lägga mångmiljardbelopp på reparation och effektökning i våra gamla kärnreaktorer.

Att i dag motsätta sig utbyggnad av vindkraften ser jag som både otidsenligt och kontraproduktivt, och det gynnar bara kärnkraftskramarna. Vindkraftverk är ju inte heller något som behöver finnas för evigt. Man räknar med att dess livslängd är cirka 30 år. Vid den tidpunkten är det nog fullt möjligt att solkraften ger oss den el vi behöver. Vindkraftverken kan då monteras ner utan någon bestående skada i naturen. Inte heller behöver vi bekymra oss över radioaktivt avfall i 100 000 år och ökad risk för kärnvapenspridning etcetera.

Enstaka miljöentusiaster tycker att vi kan klara oss både utan kärnkraftsel och vindkraftsel genom att spara. Visst är vi några miljövänner som lever energisnålt och är beredda till att minska elförbrukningen ytterligare. Att tro att det är politiskt möjligt att genomföra detta på allmän nationell nivå är dock inte realistiskt.

Jag har kämpat och debatterat mot den livsfientliga kärnkraften i snart 30 år och tvingas nu åse hur den kommun där jag bor sedan länge lägger sig i tvärläge över den väg som äntligen skulle kunna leda bort från kärnkraftssamhället. Jag finner det mycket generande.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons