Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam handfallenhet i Hudiksvall

Budgeten handlar om drygt 1,5 miljard kronor, samt om en treårsprognos med omkring 5 miljarder. Alla partier sade sig vara stolta över sitt förslag, som på de tre åren bara skilde i några detaljer med en procent av hela budgeten.

Annons

Kommunens fullmäktige sammanträder i Rådhussalen. Den har en höger- och en vänsterhalva, vilket markerar uppdelningen i två åsikter. Några av oss i Hudiksvalls Väljare var med och bevittnade sista mötet 14 december. Man beslutade om budgeten för nästa år och hade också en ”prognos” för 2011 och 2012. Men nu fanns det dock bara en åsikt.

Budgeten handlar om drygt 1,5 miljard kronor, samt om en treårsprognos med omkring 5 miljarder. Alla partier sade sig vara stolta över sitt förslag, som på de tre åren bara skilde i några detaljer med en procent av hela budgeten. Särskilt framfördes från den ena sidan att några oljepannor skulle konverteras (det gick igenom) och satsning på gång- och cykelvägar (gick inte igenom) från den andra. De många och mycket större utgifterna för bilismens gator och snöröjning var man (utan att ens diskutera) överens om.

Bryr sig inte våra valda ombud om att vi människor hotar oss själva och allt annat levande med biltransporter och gifter? Nästan varje dag kommer detaljerade och översiktliga naturvetenskapliga rapporter om hur vår konsumtion förstör havet, marken och luften. Vi vet att allt detta handlar om vårt nutida sätt att leva. Tänk om vi skulle glädjas över vad som utförs av händer, över att snön är vacker och över lokal odling i ett vackert landskap istället för att låta maskiner med bränslen från jordens smutsiga innandömen förfula och förstöra livets grundvalar.

Kommunfullmäktige blundar och antar en budget som fortsätter förstörelsen. Och HT skriver i sin ledare att beslutet var glädjande.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre har förstått situationens allvar och skriver inför FN:s klimatmöte (DN 14 dec) ”Vår planet, som skimrar blå och vit bland stjärnorna, får kanske inte en ny chans.”

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons