Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge ungdomar jobb genom lagstiftning

Den svenska ungdomsarbetslösheten är en tickande bomb bland ungdomar under 25 år. Där ligger Sverige i Europatoppen sedan lång tid.

Annons

Facket vilseleder om Lagen om anställningsskydd, las, Lars Calmfors vill inte dra för stora växlar, olika forskare är osams om statistiken, beroende vem de representerar, tillväxten minskar.

Ekonomisk påverkan är oftast det avgörande när man diskuterar ungdomsarbetslöshet. Den sociala betydelsen av att få ut unga människor i arbetslivet glöms bort totalt. Det är genant för ett land som vill kalla sig ett välfärdsland att så många går utan jobb. Vi har många olika projekt som ska hjälpa individen att få ett jobb. Trots allt minskar inte arbetslösheten bland ungdomarna. Vi har misslyckats trots miljarder av stöd som har sänkts i olika projekt.

Här några pragmatiska förslag från en som slutade skolan vid 15 års ålder, var springgrabb och lärling i Tyskland, aldrig var arbetslös och till och med blev verkställande direktör på NK Hamngatan:

1. Lagstifta att varje ungdom när hon/han lämnar skolan har rätt till sex månaders arbete.

2. Lagstifta att varje arbetsgivare som har minst 5–10 anställda varje år måste anställa en ungdom i sex månader. Staten betalar lön för dessa sex månader. Denna lön ska var en lärlingslön och ska vara hälften av dagens avtalsenliga lön. Arbetsgivaren betalar inget.

3. Lärlingslön: efter sex månader kan individen stanna kvar eller söka annat jobb. I ytterligare 18 månader gäller då lärlingslönen som betalas av arbetsgivaren. Observera att lärlingslönen gäller i totalt två år.

Med denna modell får ungdomarna arbetslivserfarenhet, träna både ögat och handen. Kostnaderna blir dessutom mycket lägre än alla dessa kostsamma projekt.

Facket och arbetsgivarna måste äntligen acceptera att ungdomslönerna i dag är för höga. Vi måste inse att alla människor inte vill studera. Många vill arbeta praktiskt. Låt dem göra det och tvinga dem inte på en utbildning som de sedan inte har någon nytta av.

I Stockholm saknas de närmaste åren över 100 000 hantverkare. Med de höga ingångslönerna kommer det snart saknas 200 000 hantverkare.

Horst Böhnke

fritidsboende i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons