Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge sjuka livshjälp i stället för dödshjälp

Inte helt oväntat fick vårt inlägg, om att sjukvården ska hjälpa människor att leva – inte att dö, vissa läsare att reagera och då inte minst personer som tagit som sin livsuppgift att lobba för att assisterade självmord skall legaliseras.

Annons

Vi kristdemokrater har full respekt för den vånda människor känner som sitter vid en svårt sjuk och lidande väns sida och den sjukvårdspersonal som i sitt arbete hamnar i svåra val när de inser att fortsatta kurativa insatser enbart leder till fortsatt lidande. Men vi får aldrig kompromissa med att sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta.

Aktiv dödshjälp och assisterade självmord är förbjudet och ska så förbli! Att däremot ge en döende patient smärtstillande preparat är inte dödshjälp även om det, som en konsekvens, i vissa fall kan förkorta livet. Detta får dock inte vara syftet. Patientens vilja ska väga tungt och en patient som motsätter sig behandling ska respekteras.

Samhällets resurser ska inriktas på att ge varje människa de bästa möjligheterna att ta till vara den tid man har, i stället för att lägga resurser på och ägna tankemöda åt hur livet ska avslutas i förtid. Denna uppfattning grundar vi på den kristdemokratiska synen på det absoluta människovärdet och människans integritet.

Vi kristdemokrater anser att vården i livets slutskede måste få högre prioritet och att palliativ medicin blir en medicinsk specialitet.

Kent Sjöberg, Norrbo (KD)

Hudiksvall

Bertil Eriksson (KD)

Ovanåker

Ingemar Kalén (KD)

Hofors

Lili André (KD)

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons