Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss en ny chans

Samtliga ledamöter uppskattar när elever tar initiativ och påvisar vilja att påverka. Det olyckliga i denna händelse är att ytterst få politiker hade möjlighet att medverka vid den fina presentationen som eleverna gav.

Annons

Svar till en "Upprörd förälder" (27/10). Vi vill förtydliga upplevelsen om att "politikerna svek eleverna".

En väldigt enkel förklaring till hur beslutsfattandet inom barn- och utbildningsnämnden, BUN, går till: Vi politiker i BUN ger förvaltningen (BUF) i uppdrag att se över olika verksamheter, i det här fallet gymnasieskolan. BUF lägger fram sina utredningar och förslag till BUN:s au (arbetsutskottet) som behandlar och bereder. Au ger förslag till beslut till BUN. Vad som är viktigt är att det är BUN som tar beslutet, inte au. BUN består av en ordförande, tio ledamöter och tio ersättare som representerar sex partier. Samtliga ledamöter är så kallade fritidspolitiker, vilket innebär att vi har politiken vid sidan av vår ordinarie sysselsättning.

BUN har tio sammanträden per år där arvode utgår, däremellan sker en ständig dialog med anställda, elever och medborgare på olika sätt. Att vara förtroendevald och representera sitt parti innebär att hålla kontakt med medborgare och det ansvaret ligger hos partierna att ha förtroendevalda som har de förutsättningarna.

Dock kan det finnas svårigheter att få ledigt från sitt arbete eller att ha möjlighet att delta vid allt som man har en vilja att vara.

Vad gäller den inbjudan som eleverna vid specialidrott/skidor lämnade till BUN på vårt sammanträde, så var verkligheten den att ledamöterna som närvarade 21/10 delgavs inbjudan som gällde 22/10 klockan 17.00. Inbjudan kom alltså med mycket kort varsel.

Samtliga ledamöter uppskattar när elever tar initiativ och påvisar vilja att påverka. Det olyckliga i denna händelse är att ytterst få politiker hade möjlighet att medverka vid den fina presentationen som eleverna gav, då inbjudan kommit till nämndens kännedom dagen före.

Här vill vi beklaga det svek som elever och föräldrar upplever, men även förklara hur verkligheten såg ut för politiken. Vi vill även trycka på vikten av vuxenstöd för barn och ungdomar för att vägleda dem i ett demokratiskt samhälle. Stötta och uppmuntra, att just göra som eleverna vid skididrotten gjorde med denna inbjudan, är oerhört viktigt och att hjälpa dem till bästa förutsättningar för att nå mottagaren (i detta fall plitiken).

Att fostra yngre generationer till att vilja, våga och ha lusten att påverka det samhälle vi alla tillsammans lever i är ett stort uppdrag för såväl föräldrar, lärare, politiker och övriga i samhället. Av denna händelse finns en förståelse hos oss, till en besvikelse bland eleverna, men vi hoppas att eleverna kan bjuda in oss alla i BUN på en favorit i repris där förutsättningarna för politikens deltagande ökar.

Ungdomar är som sagt inte bara "framtid" – ni är även nu och vi behöver er.

Markus Evensson, Stina Michelson, Leif Persson, Michael Robertsson, Bosse Hedin och PG Larsson, S- ledamöter i BUN.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons