Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge nya skolan en chans

Ju fler elever som friskolan beviljas att ta emot, desto större kostnad kommer att dras från den kommunala skolans skolpeng. Detta kommer att påverka alla barn i kommunen och innebära att fler skolor tvingas lägga ner.

Annons

I ett reportage i Bollnäs Nytt vill rektorn Anders Ringård få allmänheten att tro, att hyran betalas av friskolan själv. I dag är det så att kommunen det vill säga barn- och utbildningsnämnden, BUN, betalar alla skolors hyror och sedan delas skolpengen ut. Det har inneburit en merkostnad för BUN på 7,5 miljoner, att man etablerat en ny friskola. Kostnaden per elev är i Bollnäs 88 466 kronor, enligt Skolverket. En mycket stor del per elev i förhållande till andra kommuner går till hyror, redan nu.

Kommunal skola får sedan 40 579 kronor per elev till sin skola för att betala löner och undervisningsmaterial, medan friskolan får 57 528 kronor. Detta beror på att kommunens skolor betalar BUN och övrig central verksamhet kopplad till skolan. Kommunal skola betalar dessutom lokal elevhälsa det vill säga skolläkare, skolpsykolog, speciallärare, specialpedagoger, kurator, syo, skolsyster och så vidare. Dessa viktiga specialfunktioner köper friskolan ett minimum av. Ju fler elever som friskolan beviljas att ta emot, desto större kostnad kommer att dras från den kommunala skolans skolpeng. Detta kommer att påverka alla barn i kommunen och innebära att fler skolor tvingas lägga ner.

Hur är det med behörigheten på Lust och Lära? Jag har hört att många lärare på skolan saknar färdig lärarutbildning för sitt ämne och sin åldersgrupp. Stämmer det?

I kommunen ligger behörigheten på kring 80 procent, vilket är ett bra betyg. Gärdet hade också tillsammans med Granberg det högsta antalet behöriga till gymnasiet, i våras.

Får den nya centrala, kommunala 7–9-skolan, som planeras när Gärdet och Granberg slås ihop bara samma summa per kvadratmeter för att bygga om och renovera Gärdesskolan i samma fina skick som friskolan, så tror jag att kommunens alla elever kommer att få ett fullgott alternativ till friskolan.

Placeringen bör bli central för att locka alla elever! Kommunal skola drivs inte i vinstsyfte, utan alla pengar investeras i eleverna. De har en hög kvalitet att erbjuda för alla elever och jag tror och förutsätter, att politiker behandlar alla barn i kommunen lika och ger dem rättvisa förutsättningar!

En till undrande mamma!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons