Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge demokratin en chans

Väljaren måste ges flera valmöjligheter i ett framtida samhälle. Frigör demokratin från partisnarorna och låt den utvecklas med människorna som ska leva i morgondagens samhälle.

Annons

Frigör demokratin demokrati. Ett historiskt ord som i dag förknippas med att makten finns hos väljarna.

Alltså ett ord som garanterar någon slags rättvisa. Att det är väljarnas vilja som avspeglas i besluten som ligger till grund för samhällsbygget.

Är detta bara en föreställning?

Ger dem politiska besluten verkligen uttryck för väljarnas vilja?

Försvinner en del av demokratin som ett offer på maktens altare i det sätt på vilket partierna tar fram sina kandidater?

De flesta partier har i dag tagit kontrollen över de personer som ska finnas på partiets valsedlar, personer med åsikter som inte avviker från partitoppens. Redan här urvattnas väljarnas inflytande.

När de utvalda sedan fördelas till styrelser, nämnder och uppdrag har partitopparna full kontroll. Det är de starka som tar makten över den politik som ska föras inom dessa partier. Vad blir kvar av väljarnas inflytandekänsla?

Finns det ett politikerförakt och i så fall varför?

Kan det vara för att svenskarna – detta frihetsälskande folk – har berövats sin känsla för väljarinflytande. På det sätt partierna i dag blandar sig med varandra blir röran ganska så rörig att välja i. Och ett val på ett parti i röran, ja den betydelsen förefaller mig svår att uttyda.

Varför kommer debatten bland väljarna så ofta i gång sedan besluten är tagna och allt är för sent att påverka? Varför strids det så mycket om besluten tagits på ett rätt sätt? Kan det vara för att frågan inte blivit genomlyst på ett demokratiskt korrekt sätt och det därför finns en vilja att åter få upp frågan på dagordningen? Om vi ska ha en demokrati värd namnet måste den få en chans, annars måste verkligheten göras om.

Är det så att när de starka en gång fått ner fingrarna i syltburken tar de inte bort de frivilligt. I så fall är det bara historien som upprepar sig. De som utses av folket till företrädare och beskyddare blir med tiden deras översittare. I dag heter täckmanteln demokrati.

Har partipolitiken i kommunerna sett sin bäst före dag? Är det något som vi ska lämna till historien och i så fall vilka nya vägar finns att finna?

Till vad vill morgondagens väljare lämna sitt förtroende – en frågeställning som borde framkalla en viss eftertanke.

Väljaren måste ges flera valmöjligheter i ett framtida samhälle, möjlighet att göra val i det som är viktigt för väljaren att vara delaktig i, närmiljön, den miljö hon lever i.

Frigör demokratin från partisnarorna och låt den utvecklas med människorna som ska leva i morgondagens samhälle.

Demokrati – en färskvara som kan förnyas och utvecklas med människan.

Börje Engström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons