Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dem uppehållstillstånd nu!

Det är hög tid att Migrationsverket beslutar att ge Yarade och Hanna och deras barn uppehållstillstånd, skriver Peter Nordebo (L).

Annons

Yarade kom till Sverige från Eritrea 2003 och sökte asyl här. Två år senare mötte han sin blivande fästmö Hanna från Etiopien på flyktingförläggningen i Boden. Hon kom hit 2005 efter att ha flytt från fängelset i Addis Abeba.

De flyttade ihop i en lägenhet i Älvsbyn, och år 2007 föds äldsta dottern Klara. Numer bor familjen i Arbrå – pappa, mamma och de tre barnen Klara, 8, Ruth, 6, och Isak, 1.

Ännu efter tolv år har Yarade inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Enligt Migrationsverket har han inte bevisat sin identitet. Han har inget pass, och han har avvisats från Eritreas ambassad när han försökt ansöka om ett nytt. Han har hittat två vänner från Eritrea som kan intyga att han är den han påstår. Men Migrationsverket kräver tre oberoende vittnen.

Hanna har varit här i tio år. Inte heller hon har ett pass – det är ovanligt att man får det med sig när man flyr ur ett fängelse i Etiopien. Hon har varit till den etiopiska ambassaden i Stockholm och begärt ett nytt pass för att kunna visa Migrationsverket att hon är den hon påstår. Men ambassaden har avvisat hennes begäran.

Barnen är alla födda och uppväxta här i Sverige.

Ändå lever de under ett ständigt hot om utvisning. Trots att deras hemländer inte vill ta emot dem, och trots att familjen skulle splittras om gränspolisen skulle lyckas få in barnen och deras mamma till det ena landet och pappa till det andra.

Man kan undra om Migrationsverket i dagsläget verkligen är i så stort behov av att sysselsätta sina handläggare att man fortsätter att behandla den här familjens ansökningar om uppehållstillstånd. Finns det inte viktigare ärenden att ägna sin uppmärksamhet åt just nu?

Det är hög tid att Migrationsverket beslutar att ge Yarade och Hanna och deras barn uppehållstillstånd, så att de kan gå vidare med sina liv i Sverige, arbeta och betala skatt som alla andra invånare i landet!

Peter Nordebo

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons