Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs riksdagskandidater bör lova kommunerna fossilveto

Sveriges kommuner kan genom sin vetorätt stoppa nya och klimatvänliga vindkraftetableringar, men de kan inte stoppa ny utvinning av fossil energi som olja och gas.

Annons

Efter riksdagsvalet den 19 september finns en möjlighet att ändra på detta snedvridna förhållande.

Fler än hälften (52 procent) av 281 riksdagskandidater uppsatta på valbar plats anser att kommunerna bör få vetorätt mot utvinning av fossil energi som olja och gas, medan endast 15 procent motsätter sig ett sådant veto i Heaven or sHells valenkät.

I Gävleborg svarade elva av 17 riksdagskandidater uppsatta på valbar plats på enkäten. Sju av dessa vill att kommunerna ska få vetorätt: Anders W Jonsson (C), Bodil Ceballos (MP), Elin Lundgren (S), Lennart Sjögren (KD), Per-Johan Emtell (MP), Raimo Pärssinen (S) och Ulla Andersson (V). Två angav att de var tveksamma, inte visste eller inte ville svara: Birgittha Bjerkén (M) och Yoomi Renström (S). Två personer motsatte sig ett kommunalt veto: Hans Backman (FP) och Margareta B Kjellin (M).

Beskedet från riksdagskandidaterna är alltså mycket tydligt. De pågående klimatförändringarna bör mötas med investeringar i förnybar energi och satsningar på energieffektivisering – inte med ökad utvinning av fossila bränslen.

Den senaste tidens miljö- och naturkatastrofer visar än en gång på hur viktigt det är att komma bort från fossilberoendet, och det snarast. Vi måste omedelbart börja en kraftfull satsning på förnybara energislag och ny klimatsmart teknik.

Därför är det också naturligt att det bland riksdagskandidaterna finns en stark opinion för att olje- och gasjätten Shell inte bör få tillstånd att utvinna fossilgas i Skåne. 98 av de riksdagskandidater som svarat anser detta, medan bara 40 tycker att Shell bör få tillstånd.

Världsnaturfonden WWF och Heaven or sHell, ett nätverk som arbetar för att stoppa Shells provborrningar efter fossilgas i Skåne, vill påverka riksdagen så att kommuner och länsstyrelser får rätt att säga nej till undersökning och utvinning av de ämnen som omfattas av minerallagen.

På så sätt skulle ett lokalt engagemang kunna bli ett vapen mot fortsatt utvinning av fossila bränslen och mot den pågående klimatförändringen. Kommer riksdagskandidaterna i Gävleborg att engagera sig mot utvinning av fossil energi i Sverige?

Carl Piper

ordförande nätverket Heaven or sHell

Peter Westman

naturvårdschef Världsnaturfonden WWF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons