Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna konkurrens – på lika villkor!

Hudiksvalls kommun har årligen subventionerat Folkets hus med cirka fyra miljoner kronor för hyra och drift. Eftersom Folkets hus bedriver såväl restaurang- som konferensverksamhet skapar bidraget en osund konkurrens.

Annons

I några artiklar i förra veckans HT har det framkommit att Hudiksvalls kommun årligen subventionerar Folkets hus med cirka fyra miljoner kronor för hyra och drift. Eftersom Folkets hus bedriver såväl restaurang- som konferensverksamhet skapar bidraget en osund konkurrens mellan Folkets hus och andra aktörer inom samma verksamhetsområden.

På 1960- och 70-talen fanns många kommunalägda fastigheter där kommunerna, till subventionerade hyror, upplät lokaler för hotell, restauranger och då inte minst till Folkets hus-föreningar. Man ansåg att det var något av en kommunal angelägenhet och att dessa verksamheter delvis skulle finansieras via den kommunala budgeten.

På 1980- och 90-talen såg de flesta kommuner över sina kostnader och ansåg att subventioner för dessa ändamål var något man fortsättningsvis inte skulle syssla med och som dessutom också stod i strid med den kommunala kompetensen (kommunallagen).

Fastigheterna såldes därför (till exempel Folkets hus i Söderhamn) och i dag är det ytterst få kommuner som har egna fastigheter för hotell-, konferens- och restaurangverksamhet.

När juristerna hos Sveriges Kommuner och Landsting menar att bidragen är i en juridisk gråzon är det en kraftfull markering som politikerna i Hudiksvall inte kan blunda för.

Själv var jag engagerad i en liknande fråga i Örebro. Politikerna gav klartecken till att projektera lediga kontorslokaler i Medborgarhuset att ombyggas till nytt hotell.

Ärendet vållade mycket stor debatt där många inklusive undertecknad (HKC Hotels driver ett av Örebros största hotell) var kritiska. Jurister från Sveriges Kommuner och Landstings menade också att ett beslut inte bara stred mot den kommunala kompetensen utan också mot EG-rättens statstödsbestämmelser. Trots detta klubbade fullmäktige igenom projektet som omgående överklagades till länsrätten.

När domen senare meddelades undanröjdes fullmäktigbeslutet samtidigt som länsrätten också konstaterade att beslutet mycket riktigt stod i strid med EG-rättens bestämmelser.

Vi som arbetar inom besöknäringen är inte främmande för konkurrens men det måste ske utan kommunal inblandning det vill säga på likartade villkor. Kommunens resurser borde i stället prioriteras till äldrevård, barnomsorg och andra viktiga områden.

Allt annat är en stor skandal som omgående måste åtgärdas.

Kurt Östlundh

verkställande direktör i HKC Hotels som bland annat äger Best Western Hotell Hudik i Hudiksvall.

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons