Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla människor är inga flyttlådor

Om kommunen vill göra förändringar inom äldreomsorgen måste man ta hänsyn till detta. En nedläggning bör alltså ha en lång framförhållning och helst planeras så att de som inte vill eller orkar flytta inte ska behöva göra det.

Annons

Kan man lägga ner äldreboenden utan politiska beslut? Är det riktigt att flytta gamla människor utan hänsyn till deras ålder eller tillstånd?

Det är två frågor som har ställts till vår kommun den senaste veckan och enligt min mening två helt berättigade frågor.

Stora förändringar som påverkar människors liv bör ha ett politiskt beslut bakom sig. Det ger förvaltningen det stöd den behöver och ger samtidigt människor en chans att påverka beslutet eller överklaga om de vill det. I fallet med de två särskilda äldreboendena i Edsbyn, Solrosen och Linblomman, som förvaltningen vill göra om till närboende finns det inte något politiskt beslut som är rättsligt hållbart. En förklaring är att politiken i början av året var så ivrig att visa sig handlingskraftig att man grovt genade genom kommunallagen. Men konsekvensen av det är att socialförvaltningen säger sig tvungen att verkställa ett politiskt beslut som egentligen inte är giltigt.

Men den andra frågan tycker jag är minst lika viktig. För oavsett om det finns ett korrekt beslut eller inte så ska människor behandlas med respekt och hänsyn. Att byta hem är jobbigt för de flesta människor men för gamla och sjuka kan det vara oerhört traumatiskt och i värsta fall rena dödsdomen.

Om kommunen vill göra förändringar inom äldreomsorgen måste man ta hänsyn till detta. En nedläggning bör alltså ha en lång framförhållning och helst planeras så att de som inte vill eller orkar flytta inte ska behöva göra det. Att få leva sina sista år i lugn och ro borde vara en rättighet även för en gammal människa som är i behov av kommunens omsorg.

Det viktigaste nu är inte att vi politiker fattar beslut i efterhand för att rätta till våra misstag. Det är mycket viktigare att man ser till att de äldre och deras anhöriga behandlas och bemöts på ett mänskligt och etiskt sätt. För Ovanåker ska inte vara en kommun där gamla människor behandlas som flyttlådor. Inte ens i ekonomiskt svåra tider.

Yoomi Renström

oppositionsråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons