Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla ledningar går sönder – så enkelt är det

/

I veckan som gick inträffade ännu en svårlokaliserad läcka i Hudiksvall som ställde flertalet hushåll och verksamheter utan vatten. Det är inte första gången, och det är sannolikt inte en slump, skriver två kritiska artikelförfattare.

Annons

Med en eftersläpning av underhållet och ett allt mer extremt väder kommer denna typ av händelser bli frekvent återkommande om ingenting görs. Östra Tullgatan, Trädgårdsgatan och nu senast drabbades Näsviken. De senaste månaderna har Hudiksvallsborna frekvent fått bekanta sig med att hämta sitt vatten från tankar runt om i kommunen. Med vetskapen om de senaste månadernas problematik är det rimligt att anta att de upprepade läckorna inte helt beror på slumpen. Gamla ledningar går sönder, så enkelt är det.

Hudiksvallsborna är inte ensamma om att drabbas av upprepade avbrott i vattentillförseln på grund av rör som går sönder. Allt för länge har investeringarna i det svenska Va-nätet varit låga. I genomsnitt är det en kommun i veckan som har så stora problem med Va-systemet att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten visar en undersökning från United Minds. Att se Hudiksvalls invånare, de som har den fysiska möjligheten åtminstone, lägga sin tid och energi på att hämta vatten i vattentankar är en påminnelse om en allt för vanlig problematik när det kommer till investeringar i dolda infrastruktur – man vinner varken väljare eller politiskt erkännande genom att satsa på långsiktiga och osynliga investeringar. Ett tydligt exempel är att den investeringsfond för VA, som kommunen har upprättat för underhållsinvesteringar, enligt årsredovisningen inte har fyllts på med en krona under hela 2013 eller 2014.

Kort sagt, underhållsbehovet skjuts på framtiden samtidigt som enskilda, företagare och hela samhället får betala dyrt två gånger om, i form av sämre dricksvatten och ohälsa samt dyra akuta reparationskostnader.

Vattenläckan i Hudiksvall den 9 december är bara en i raden av alla läckor runt om i landet, vilket visar på vikten av att svenska kommuner snarast ökar tempot i förnyelsen av sina Va-nät. Idag har vi en genomsnittlig livslängd på Va-nätet på 260 år, men den tekniska livslängden på ett rör antas till cirka 80 år. Det går inte ihop, och det är inte hållbart. Det är hög tid för politikerna att ta ett långsiktigt ansvar för vårt dricksvatten och därmed vår hälsa och samhällsekonomi. Kanske kan det få bli ett kommunalt nyårslöfte?

Hampe Mobärg och Anders Mårtensson

samordnare VA-fakta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons