Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla bilen är bäst för miljön

Byter du till dig en ny bil driven av el, gas, etanol så måste den byggas, och just detta att bygga en ny bil drar ungefär hälften av all energi ditt fordon förbrukar, under den tid det finns. En redan existerande bil är därför det bästa miljövalet.

Annons

Det finns idag på vår jord cirka 800 miljoner personbilar. Bussar – lastbilar och andra specialfordon som stridsvagnar med mera – tillkommer med i runda tal ytterligare ett par hundra miljoner fordon. Det finns traktorer, mopeder, motorcyklar, båtmotorer, och inte att förglömma alla gräsklippare samt andra små fordon och motorer som finns i flera hundra miljoner exemplar.

Det bästa miljöalternativet idag är en redan byggd och fungerande bil eller motor! Va, hallå där hur kan jag nu skriva så! Jo, en nybyggd bil som kallas miljöbil är ett sämre val än en redan fungerande dito. Hur kan det vara så?

Jo, därför att bygga ett nytt fordon kostar stora mängder energi från olja. Man beräknar att en liten bil kostar cirka fem kubikmeter olja att bygga och distribuera. En stor bil förbrukar uppemot tio kubikmeter olja att bygga, och sedan leverera från en fabrik till kunden.

Därför är det bästa miljövalet att underhålla sin gamla bil, och dra ur den så många mil det bara går, just för den redan finns. Byter du till dig en ny bil driven av el, gas, etanol så måste den byggas, och just detta att bygga en ny bil drar ungefär hälften av all energi ditt fordon förbrukar, under den tid det finns. En redan existerande bil är därför det bästa miljövalet, om den underhålls väl.

De runt 800 miljoner bilar som idag finns i världen motsvarar en energimängd på ungefär sex miljarder kubikmeter olja. Man skall också tänka på allt stål och plast och alla andra råvaror som åtgår för att bygga denna flotta av bilar.

Om alla världens bilfabriker går för fullt dygnet runt tar det cirka tio år att förnya alla de bilar som finns. Kostnaden för detta är enorm, i form av energi och råvaror. Många säger att det skulle tömma världens gruvor på många icke förnybara resurser.

Att se helheten är det viktiga för de som vill vara miljöanpassade. Det är ofta så att det man i ett första läge tror kan vara rätt, visar sig bli något helt annat om man studerar det hela .

Hur många av er funderar på hur mycket oljeprodukter det går åt för att tillverka den beläggning vi har på våra vägar? Hur många av er funderar på hur mycket oljeprodukter det går åt för att tillverka den föda vi äter varje dag?

Ta er en liten tankestund kring detta, och hur våra människoliv påverkar allt runt omkring oss, genom att vi bara finns till!

Lars Idon Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons