Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Game over för Palestina?

/
  • Förstörelsen är stor i Gaza efter krigen 2008, 2012 och 2014.

Amerikanska politiker överträffar nu varandra i försäkringar om att ingenting nytt kommer att inträffa i utvecklingen mot en eventuell fred i Palestina under den tid som återstår till nästa amerikanska presidentval, skriver Gunnar Olofsson.

Annons

”Vi hotas inte av någonting” har Israels utrikesminister Avigdor Lieberman belåtet förklarat för israelerna. Jovisst, det är game over bekräftar en källa nära den amerikanska administrationen. Barack Obama, har, liksom många presidenter före honom, nu har gett upp.

Men verkligheten följer inte nödvändigtvis den amerikanska ledningens uppfattning. Motståndet mot ockupationen hårdnar för varje dag och den israeliska krigsmakten har allt svårare att kontrollera de protester som flammar upp överallt på de ockuperade områdena, och komma till rätta med de knivdåd mot israeler som enskilda palestinier nu utför på olika platser.

I slutet av november krävde Davidi Perl, ordförande för den israeliska olagliga bosättningen Gush Etzion, med stöd av Israels utbildningsminister Naftali Bennett, ett fullskaligt ingripande av armén för att komma till rätta med upproret. Problemet med en sådan aktion är dock att det inte finns någon speciell grupp eller organisation som skulle kunna attackeras för att få ett slut på motståndet. Den palestinska myndigheten har varnat för följderna av en invasion. Och enligt Hamas officiella talesman Husam Badran skulle en arméoffensiv leda till att nya parter skulle komma med i konfrontationerna, som till exempel den i nuläget passiva palestinska säkerhetstjänsten.

Tidigare erfarenheter förskräcker. Under operation Defensive shield på Västbanken 2002 förlorade Israel dussintals soldater. Och även om de palestinska förlusterna alltid är mycket större resulterade Intifadan åren 2000–2005 ändå i över 1 000 förlorade israeliska liv. Enligt Mustafa Barghouti, generalsekreterare för det Palestinska Nationalinitiativet har Israel egentligen inofficiellt redan lanserat operation Defensive shield 2 som medger fullskaliga attacker mot palestinska samhällen med massarresteringar av palestinier. De senaste månaderna har 2 500 palestinier arresterats. Men upproret har inte minskat i styrka.

Att USA nu förklarar game over för Palestina betyder bara att man själv abdikerar från en möjlig positiv roll i konflikten. Upproret fortsätter och om den israeliska regimen fortsätter misslyckas att komma någon vart med en tvåstatslösning kommer man att ställas inför ett fullskaligt inbördeskrig, där det inte är självklart att man i slutändan kommer att avgå med seger.

Gunnar Olofsson

ordförande i Borås Palestinagrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons