Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galan jublade åt Rosling

Professor Hans Rosling visade att vår hjälp till Syrienflyktingar borde gå dit där den gör mest nytta – till närområdena, skriver Gillis Westman.

Annons

Vår regering budgeterar 500 kronor per dag för var och en som söker asyl i Sverige. FN:s flyktingorgan UNHCR kan i de tältläger som finns i närområdena ordna en någorlunda dräglig tillvaro med mat, vatten, sanitet, läkarvård och skola för barnen till en kostnad av 25 kronor.

Problemet det senaste året har varit att UNHCR saknat pengar och skurit ner till bara 10 kronor per individ. Det har drabbat skolundervisningen och matransonerna har minskat. Och det har skapat oro och en växande desperation i lägren och lett till den ökande strömmen av människor till Europa.

Roslings recept är att vi inte kan lösa det här genom att syrier flyttar hit och de med svarta flaggor blir kvar. Kriget måste vinnas och se till att UNHCR får pengarna.

Fantastiskt och glädjande att den stora publiken i Globen Galan jublar. Men underligt ändå att när Sverigedemokraterna som i flera år sagt samma sak då har applåderna varit få men buropen många. Emellanåt har det till och med kallats rasistiskt.

Tack till professor Rosling som pekade ut kursen med hela handen.

Gillis Westman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons