Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

G-fest med 16-åringar på nattklubb

Fredag den 18 november 2011.

Annons

Möter förväntansfulla ungdomar på min väg till arbetet. Prat om kvällen och vad som är på gång. Det ska bli kul med "G-fest". Det är inte bara ungdomar jag möter. Även vuxna som äntligen får helg. God mat och fredagsmys.

Samlas på polisstationen.

Vi är tre polisbilar som rullar ut i Hudiksvall. Gymnasiefesten öppnar inte förrän 22.00. Vi är sysselsatta mest hela tiden med olika jobb. Misstänkt rattfylleri, bråk och kontroller av bilar och personer. Strax innan 22.00 samlas vi från polisen, fritidsledare, representanter från kyrkan och nattvandrare från Iggesund och Hudiksvall.

Det slår mig hur många vi är som vill vara med att göra gymnasiefesterna till en bra och rolig tillställning. Vi fikar tillsammans innan vi skiljs åt för att på olika håll möta ungdomar och finnas till hands.

Förverkar alkohol och pratar med föräldrar per telefon under kvällen. Ungdomarna är bra att prata med. Föräldrarna på telefon blir först oroliga när vi ringer men snabbt förklarar jag att deras barn står vid min sida och att vi har förverkat alkohol för dem. För en del slutar kvällen där och de blir hämtade eller går hem.

Gymnasiefesten anordnas av en driftig kommitté som vill skapa något för eleverna samtidigt som den ger möjlighet att finansiera avlutningens högtidliga evenemang. De har valt att vara på en nattklubb för att det ska vara så riktigt som möjligt. En nattklubb med hög standard på lokaler, ljud och ljus. Det ska vara kvalitet på gymnasiefesterna.

Nu närmar jag mig anledningen till denna insändare.

Jag vill förmedla något som känns angeläget att dela med mig av, till främst er föräldrar som har ungdomar som går på G-fest.

Vet ni att nattklubben har en bar öppen för dem som är över 18? Det innebär att 16-åriga förstaårselever ser skolkamrater som för en stund lämnar det gemensamma dansgolvet för att gå till den avskilda 18-årsbaren för att ta ett par öl. De ansluter lite senare för att fortsätta dansen.

Vet ni att även de som inte är gymnasieelever, bara de är 18 år, får komma in på nattklubben, vara i 18-årsbaren för att sedan gå och dansa med gymnasieeleverna?

Jag har arbetat de två senaste G-festerna och vid varje tillfälle mött personer runt 25 år. Berusade inom lagens gränser, som ibland gjort sig lustiga över att de är på gymnasiefest.

Vill ni föräldrar till tonårsbarn på gymnasiet att de från 16 års ålder går på nattklubb där de festar med berusade skolkamrater och äldre gäster?

Rent juridiskt finns inga hinder för denna form av gymnasiefest och kanske jag ser faror ni redan är medvetna om, men jag vill i alla fall att ni föräldrar ska veta vad som händer era tonåringar.

Slutligen vill jag välkomna er föräldrar att närvara vid dessa G-fester. Möta era tonåringar och oss som arbetar för att de ska ha de bra.

Josef Wiklund, kommissarie, enhetschef, Polisområde norra Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons