Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funderingar kring Junibacken

Mats Ivarsson åkte till Junibacken och mätte ytorna.

Annons

Eftersom vi har vår mor på det särskilda äldreboendet Junibacken i Edsbyn är jag en av dem som är mycket kritiskt till att de boende där nu ska flyttas till ett sämre boende i korttidslokalerna vid Gyllengården.

Att hela det här beslutet är skumt förstår man av att Ljusnan inte fick komma in och ta bilder på detta nya boende de äldre skulle flyttas till.

Själv tog jag mig därför friheten och åkte upp till Byn och mätte själva boytan på de två alternativen. Toalett och hall samt den lilla köksvrå som finns på Junibackens rum är ej medräknade.

På Junibacken är boytan 21,6 kvadratmeter medan rummen på Gyllengården bara är 10,4 kvadratmeter. Betänker man att det på rummen i Gyllengården finns en större höjbar säng, ett sängbord, ett mindre fönsterbord samt en fåtölj förstår man att möjligheten till att ta med några egna möbler, vilket de har på Junibacken, knappast finns.

På Junibacken har de boende ett varsitt förrådsutrymme, något de inte får vid flytten till Gyllengården. Den lilla köksvrå de har i sina rum blir de också utan så då blir det slut med kaffekokande då anhöriga kommer på besök. Avdelningens kök kan inte anhöriga bruka då bara anställd personal får vistas där.

Från kommunens sida framhåller man gärna att det blir ett bättre gemensamt utrymme på Gyllengården. Ja, jag vet inte det?

Jag har besökt kortis många gånger tidigare och de flesta gånger har detta magiska gemensamma rum varit tomt.

Vad personalen tycker? Jag pratade med anställda både på Junibacken och Gyllengården under min mätrunda. Alla åtta var mycket kritiska till den här flytten.

Experter ska ha sagt att den här flytten ska gå bra för de äldre enligt vad socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren säger i en intervju i Ljusnan. Vilka experter?

Om regeringen nu kräver att vår kommun ska ta emot fler flyktingar och det nu är anledningen till den nu beslutade flyttkarusellen vill jag tro att deras tanke ändå har varit att det inte ska behöva drabba andra utsatta människor.

Mats Ivarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons