Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Full förståelse för att den nya tiden kräver ingrepp"

/
  • Det där handlar ju i grund och botten om att vi ser en kraftig och strukturell förflyttning av läsare från papper till digitala kanaler, skriver Thomas Sundgren.

Anders Norén kritiserar de förändringar som gjorts i tidnings-Hälsingland den senaste tiden. Hälsingetidningars chefredaktör svarar på kritiken.

Annons

Sedan ett antal år är jag prenumerant på en av hälsingetidningarna, Söderhamns-Kuriren. Jag har uppskattat tidningen som på ett behändigt sätt förmedlar lokala nyheter blandat med nationella och internationella inslag.

Förändringarna i mediebranschen sker oerhört snabbt med nya läsvanor, nya media, och så vidare. Jag har full förståelse för att detta kräver stora ingrepp i både produkt och organisation. Dock har nedläggningen av tryckeriet i Hudiksvall medfört konsekvenser för oss läsare som jag tycker är oacceptabla.

Hela tanken med en nyhetsförmedling har gått förlorad när man får läsa artiklar som gäller händelser som ligger flera dagar bakåt i tiden. Ser man till ett normalt förhållande mellan köpare och säljare så har vi ingått ett avtal om att ni tillhandahåller en viss produkt till ett visst pris. Nu har man infört så omfattande förändringar i produkten att man rimligen borde gå tillbaka till kunden och få en ny överenskommelse.

Det riktiga hade varit att man innan denna stora förändring hade frågat sina kunder om alternativen: Är ni beredda att acceptera denna ändring eller är ni beredda att betala ett högre pris för att fortsätta den gällande ordningen, om detta skulle vara nödvändigt.

Att papperstidningar på sikt kommer att försvinna verkar ju vara ödesbestämt men det finns andra sätt att driva den utvecklingen än som ni nu gjort. Nu har vi läsare ställts inför fullbordat faktum: Jag tror väl inte att tryckningen återförs till Hudiksvall? Då återstår att reducera priset eftersom vi får en annan produkt än vad som avtalats.

Anders Norén

Svar direkt

Jag har full förståelse för dina frågor och jag är tacksam för din input, dina åsikter och din förståelse för villkoren i mediebranschen.

Sedan en tid tillbaka trycker vi tidningarna tidigare och får därmed inte med alla nyheter.

Det där handlar ju i grund och botten om att vi ser en kraftig och strukturell förflyttning av läsare från papper till digitala kanaler.

Då måste vi skifta resurser från papperstidningen till det digitala.

I det arbetet lägger vi nu resurser på en långt starkare digital och lokal publicering än vi någonsin mäktat med i papper. En digital nyhetspublicering som inte kostar läsarna någonting.

Men en nyhetsrapportering som ju kostar oss pengar att producera.

Ser man till vårt totalerbjudande,med pappersprenumeration, det digitala helkundserbjudande som vi har reserverat exklusivt för våra prenumeranter, samt den mycket starka digitala rapporteringen, så vågar jag påstå att man nu faktiskt får mer nyheter för pengarna än någonsin.

Med det sagt kan jag förstå din synvinkel. Och du har rätt i att vi måste bli bättre på att gå ut till er som läsare och fråga er vad ni vill ha för innehåll i alla kanaler, och hur ni vill betala för det. Vi jobbar framöver fokuserat på att göra papperstidningen ännu bättre och mer lokal och i ännu starkare i samspel med den omfattande digitala nyhetsrapporteringen.

Thomas Sundgren

chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons