Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fröstuna skola är inte bara lokaler

En skola är mer än sina lokaler, skriver Fredrik Pahlberg, kommunchef i Nordanstig, i en kommentar till helahälsinglands artikel Ingen ny intressent för Fröstuna skola.

Annons

Under rubriken Nedlagda Fröstuna skola kostar nästan lika mycket utan elever den 9 augusti signalerar HT och Helahälsingland (8/8) på nyhetsplats det meningslösa i att stänga skolan i Jättendal häromåret. Det är också så artikeln uppfattats på sina håll, inte minst i sociala medier.

Läs även: Ingen ny intressent för Fröstuna skola

För själva skolbyggnaden stämmer påståendet någorlunda. Men vad som inte nämns i artikeln är att kostnaderna för bland annat personal, kost och lokalvård minskas med mellan 2,3 och 2,8 miljoner kronor per år. Kostnaderna reduceras alltså med ungefär två tredjedelar. Det motsvarar närmare 20 miljoner kronor under en skolgång från förskoleklass till år 6. Dessutom sparas 800 000 kronor på upprustning av köket.

Lokaler är förstås viktiga, men det är innehållet som gör en skola till en skola. Svårigheten att rekrytera behöriga lärare är något som de flesta svenska kommuner brottas med. Att locka lärare till de minsta skolorna är särskilt svårt. Fröstuna är i det avseendet inget undantag.

Stängningen var i första hand alltså inte en fråga om kronor och ören, utan handlar lika mycket om att ge våra elever bästa tänkbara undervisning och vår duktiga personal en god och utvecklande arbetsmiljö.

Fredrik Pahlberg

kommunchef

Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons