Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor öppnar för idéer

Kreativa pedagoger ska ges möjlighet att utveckla sina idéer i friskolor – inte hindras av trilska kommuner eller seg byråkrati, skriver bland andra Per Bång (M).

Annons

Runt om i Sverige finns det gott om pedagoger som brinner för att lära ut. De senaste åren har flera modiga lärare gett sig ut på okänt vatten och valt att starta en fristående skola eller förskola för att få möjlighet att förverkliga sina idéer. Det handlar om pedagogiska idéer som dessa människor tror kan göra skillnad för eleverna. Idéer de inte känner att de får möjlighet att förverkliga i den kommunala verksamheten. Det handlar inte om stora företag utan om enskilda entreprenörer som riskerar mycket för en idé de tror på. När politiker väljer att sätta käppar i hjulen för dessa sätter man ideologiska ståndpunkter före elevernas bästa – det kan vi aldrig acceptera.

Att kommuner sätter politiska ställningstaganden framför elever, föräldrar och lärares väl väcker många frågor kring vems bästa man egentligen har för ögonen. Att bråka via bygglov, trixa med ersättningsmodeller eller använda hyror som vapen för att försvåra för vissa skolor och deras elever kan inte accepteras.

Läsåret 2009/2010 startades Friskolan Lust och lära i Bollnäs med 239 elever, och de kan tyvärr få agera exempel.  Elevtillströmningen var över förväntan.  Kommunen var positiv och hjälpte till med tillstånd och lokaler. Skolan är en högstadieskola och idag så söker i princip alla elever i Bollnäs som ska börja i år 7 till Lust och Lära. Skolan kan ta in hälften. Läsåret 2013/2014 klarade 97,2 procent av eleverna på Friskolan Lust och Lära målen i alla ämnen. Snittet för de tre kommunala skolorna var sammantaget 62 procent.

Med skolans framgångar i att leverera bra utbildning har en förändrad attityd från kommunen gått hand i hand. Tidigare har kommunen haft ett rakt skolpengssystem med ett fast belopp per elev. Över en natt valde kommunen att, utan dialog, förändra modellen och drastiskt sänka ersättningen till Lust & Lära. Ungefär samtidigt i tid fick man även besked om att hyran för idrottshallen skulle höjas, med 300 procent.

Idag går det 379 elever på skolan. Resultaten är höga, och när man besöker skolan strålar engagemanget hos lärare och elever. Elever vars skolgång nu hotas av en siffertrixande kommun. Ska alla Sveriges skolor kunna vara bra skolor krävs det att kommuner som Bollnäs tar ansvar för lika villkor för alla skolor.

Maria Stockhaus (M)

riksdagsledamot

Erik Bengtzboe (M)

riksdagsledamot

Per Bång (M)

kommunstyrelseledamot i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons