Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan en kostnad?

Transfereras 45 miljoner till friskolorna för att utföra samma (kanske bättre) verksamhet måste naturligtvis kommunens kostnader minska i motsvarande grad.

Annons

Kommunalrådet Daniel Pettersson beskriver (10/2) vilka ekonomiska svårigheter som Hudiksvalls kommun och dess innevånare skulle kunna råka ut för om friskolor startar.

För en skattebetalare uppstår naturligtvis frågan om kommunens kostnader avspeglar den verksamhet som bedrivs eller kommer att bedrivas. Transfereras 45 miljoner till friskolorna för att utföra samma (kanske bättre) verksamhet måste naturligtvis kommunens kostnader minska i motsvarande grad.

Kommunalrådet uppger att 45 miljoner motsvarar uppsägning av 100 lärare. Så vitt jag förstår ska även undervisningen på friskolorna vara lärarledda. Anser kommunalrådet inte att kommunens lärare har kompetens nog att söka dessa tjänster?

Kostnaderna för skolverksamheten består inte enbart av lärarlöner utan även till exempel material, mat med mera samt inte att förglömma administrativ överbyggnad. Den vinst som vissa friskolor i Sverige har genererat anses till stor del bestå av lägre administrativ överbyggnad. Lärarna ska väl ändå inte stå för hela kostnadsminskningen?

S-E Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons