Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimureriet är kristet

Alla frimurarloger ute i världen är inte kristna. Jag och andra svenska frimurare har inte ambitionen att omvända muslimska, mosaiska, buddistiska eller hinduiska frimurare ute i världen till kristendomen.

Annons

Svar till Inger Mattsson (Rätt eller fel om frimurare).

Det är kanske inte stor idé att än en gång uppmana IM att se till fakta och lita mindre på förtal, lögner och sensationsskriverier. Även om jag än en gång ärligt försäkrar att det svenska frimureriet är kristet, kommer IM väl att tro att jag ljuger.

Alla frimurarloger ute i världen är inte kristna. Sedan det moderna frimureriets början har dess kungsord varit tolerans och människokärlek. Jag och andra svenska frimurare har inte ambitionen att omvända muslimska, mosaiska, buddistiska eller hinduiska frimurare ute i världen till kristendomen. Vi kan acceptera att alla utifrån sin gudstro verkar för det goda. I alla de stora religionerna finns budordet: Allt vad I viljen att människorna skola göra eder, det skolen I ock göra dem

Om man läser som fan läser Bibeln, och väljer att alltid tolka allt till den vrångbild man redan bestämt sig för att tro på (IM får ursäkta!), är det väl ingen större idé att jag uppmanar till läsning av Svenska frimurare ordens allmänna lagar. Det är en offentlig skrift, tillgänglig för alla. Jag citerar:

Ur Första kapitlet, ordens grundvalar: §2: Orden vilar på kristen grund. Medlemskap förutsätter därför kristen bekännelse.

Ur Andra kapitlet, En frimurares plikter: §2: De dygder en frimurare bör iaktta är: 1. plikten mot Gud den Allra Högste, 2. plikten mot fäderneslandet, 3. plikten mot Orden, 4. plikten mot nästan, 5. plikten mot sig själv.

§3: Plikten mot Gud den Allra Högste: En frimurare skall av hela sitt hjärta frukta och älska Gud i såväl ord som gärningar. Han skall visa vördnad för Guds sanna och uppenbara ord i den Heliga skrift, vara nitisk i bön och bevista gudstjänster.

Ingen är fullkomlig. Man får sträva att göra så gott man kan, även om man inte kan nå ända fram. Har vi inte mer gemensamt än vad det verkar? Förnuft och samvete räcker långt för de flesta som ledstjärnor här i livet.

Bengt Tingström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons