Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimureri inget hokus-pokus

Frimurareorden är inte hemlig. Medlemskapet är inte hemligt. Våra lagar och medlemsmatriklar är offentliga. Men det är en sluten orden. Medlemskap får man genom omröstning i en loge.

Annons

Svar till Inger Mattsson (5/3).

Frimurareorden är inte hemlig. Medlemskapet är inte hemligt. Våra lagar och medlemsmatriklar är offentliga. Men det är en sluten orden. Medlemskap får man genom omröstning i en loge. De slutna sammanträdena och hemliga ritualerna har genom tiderna lett till, att det spritts de mest fantastiska rykten om vilka hemskheter, som förekommit bland frimurarna. Och fortfarande dyker det ibland i pressen upp påstådda avslöjanden av mycket märklig art. Man kan få läsa om frimurare och judar i en ondskefull sammansvärjning, som i hemlighet strävar efter världsherravälde. Eller man "avslöjar" lika fantastiska kopplingar mellan frimurare och nazister – eller fascister! Sanningen är ju den, att Frimurarorden förbjudits av maktpolitiker genom tiderna: nazistiska, fascistiska och kommunistiska diktatorer likaväl som en del påvar och 1700-talets envåldskungar.

Frimurarorden kom till Sverige för 275 år sedan. Ett slutet ordenssällskap, som existerat under så lång tid har naturligtvis inte kunnat undgå att påverkas av det samhälle och den tidsanda, som det verkat i. Att 1700-talets frimurarloger ute i Europa förbjöds av ängsliga makthavare var kanske inte så märkligt. Logerna var oftast de enda platser, där män från olika samhällsskikt kunde mötas och diskutera, pröva och utveckla tidens nya idéer: personlig utveckling, tolerans, människors lika värde, broderlig gemenskap över gränserna, behovet att ge barnen undervisning, aktiva barmhärtighetsinsatser, nya vetenskapliga upptäckter.

Logerna blev ett slags demokratiska experimentverkstäder. Grunden var kristen – olika kristna riktningar.

Det internationella frimureriet rymmer olika trosinriktning, kristna och andra beroende på var man verkar.

Vårt svenska frimureri har redan från början krävt kristen bekännelse. Ute i samhället har man haft svårt att se skillnaderna mellan frimurarnas idéer och en rad andra, mystiska hemliga sällskap, bland annat Illuminatiorden, som nämndes i Inger Mattssons insändare. Vi har inget med dem att göra. Den som redan har en negativ uppfattning om frimureriet kan visst finna kritiska skrifter, mest äldre, och grova missuppfattningar om frimureriet. Och skulle man tro, att man finner sanningen i spänningsromaner, som Dan Brauns Da Vinci-koden och Änglar och demoner, då är man illa ute!

Alltså: frimureriet är inget hokus-pokus. Vi dricker inte blod. Vi manipulerar inte bankväsendet. Vi planerar inga statskupper. Våra medmänniskor kan sova lugnt, vad på oss ankommer.

Frimureriets mening kan uttryckas med tre ord: personlighetsutveckling, brödragemenskap och människokärlek.

Bengt Tingström

historiker, frimurare sedan 1981

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons