Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsdag med låg status

Den 18 september inföll den internationella fredsdagen. Enligt ett beslut i FN:s generalförsamling infaller den dagen den tredje tisdagen i september, den dag då generalförsamlingen inleder sitt årliga ordinarie möte.

Annons

Den internationella fredsdagen ska stimulera initiativ som främjar fredlig konfliktlösning. FN har naturligtvis ständigt arbetat för fred och mot krigisk förstörelse. Många fördrag och konventioner om nedrustning har förekommit. Bland annat antogs 1977 en konvention som förbjuder militär och annan fientlig användning av teknik som ger utbredda, långverkande förändringar av miljön. En FN-konferens 1987 arbetade för kraven på att en del av de ekonomiska resurser som frigörs genom nedrustning ska användas för att utjämna klyftan mellan rika och fattiga.

Men fortfarande är det i en hel del länder långt kvar till ett fredligt tillstånd. Krigshandlingar förstör också miljön. Fortfarande förekommer vapenexport till icke demokratiska länder. Fortfarande finns det många tusen kärnvapen. Det borde ju för länge seden ha införts ett totalt förbud mot att ha och använda kärnvapen!

Många människor och organisationer arbetar för fredliga konfliktlösningar. Men den internationella fredsdagen får inte mycket uppmärksamhet i tidningar och andra nyhetsmedier. Den internationella fredsdagen borde vara allmänt känd, och det borde då i flera städer anordnas fredsmanifestationer med många deltagare.

Konflikter bör lösas på fredlig väg!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons