Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fred skapas inte med atombomber!

EU är i bästa fall ett internt fredsprojekt, men står som en välrustad maktfaktor i det internationella spelet vid sidan om Ryssland, USA, Kina, Iran, Israel och andra väpnade stormakter.

Annons

Hur mycket än Lennart Gunhamre 16/1 ser sig som pacifist så blir han tydligen klart mer provocerad av min åsikt att Sverige bör lämna EU och att EU bör upplösas än att EU:s nya utrikesminister är för kärnvapen. Det ämnet bryr han sig inte ens om att kommentera. I stället väljer han att lovprisa EU som ett fredsprojekt utan rustningsambitioner.

Tyvärr har jag fått lära mig att de svenska trupper som agerar utomlands i bland annat Afghanistan, numera inte alls endast har fredsbevarande uppdrag utan också fredsframtvingande. Det är faktiskt någonting helt annat och man kan undra hur det kan kallas pacifistiskt?

Jo, visst har Sverige minskat ett antal regementen och det är vi tydligen båda glada för, men Sverige har samtidigt trupper som strider under Natobefäl och kämpar ihop med soldater från länder med atomvapen. Det kallar jag inte för en äkta nedrustning. Att många länder tillsammans har en större militär slagkraft än enskilda var för sig är ingen pacifistisk stordängare anser jag.

Nu måste jag hålla med om en sak. Länder som har ömsesidigt samarbete och stöd är mindre benägna att starta krig mot varandra än de som inte har det. Därför tycker jag att länder ska ha ömsesidigt samarbete och ge varandra stöd. Tänk om länderna i EU, Sverige och andra länder i Norden skulle lägga sina rustningsmedel på stöd för de fattiga vilket enormt fredsprojekt det skulle bli och då skulle inte heller Frankrike och Tyskland börja kriga med varandra, för utan vapen är det rätt meningslöst att kriga, dock bättre än om man har vapen.

Det går utmärkt att samarbeta utan att liera sig. Man måste inte skaffa sig en gemensam utrikespolitik för att samarbeta. Det finns väldigt mycket av fredsarbete som kan göras utan en närmast gemensam och samövad krigsmaskineri där atombomber ingår i arsenalen.

EU är i bästa fall ett internt fredsprojekt, men står som en välrustad maktfaktor i det internationella spelet vid sidan om Ryssland, USA, Kina, Iran, Israel och andra väpnade stormakter. Fred skapas inte med vapen och än mindre med atombomber.

László Gönczi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons