Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Frank ser spöken”

Brukar läsa den utmärkta skriften Hänt i bygden som Hanebo framtid ger ut. Det senaste numret väcker en del funderingar, skriver Jan Lahenorva (S).

Annons

Bollnäspartisten Irene Frank är ordförande för Hanebo framtid och uttrycker i det senaste numret oro över framtiden för Kilån. Varför får inget vara som det är? frågar sig en orolig Frank. Framtiden i form av fiskvägar i Kilån skrämmer henne. Hon ser framför sig ett lerdike som översvämmas när sommarens regnväder drar in. Hon ser en framtid där det inte längre går att mala mjöl i Hallens kvarn, en framtid där man inte längre kan tvätta sina mattor i ån så som man alltid gjort.

Frank ser spöken. Framtiden för Kilån och andra åar i Hälsingland är ljus. Det liv som människan kvävt genom dammar och kraftverk kommer att återvända genom krav på flottledsåterställning och miljöanpassning av vattenkraften. På samma sätt som vi insett att enskilda avlopp måste miljöanpassas har vi insett att vattenkraften måste göra det. Lagen kräver att vattenkraftverk ska ha tillstånd. Moderna tillstånd ställer krav på miljöanpassning med bland annat fiskvägar förbi kraftverken. Jag förutsätter att Frank delar min uppfattning om att svensk lag gäller i Sverige.

Frank, på vilket sätt hotas den enligt dig unika miljön vid Kilafors herrgård av en fiskväg förbi kraftverket? Ge oss exempel på vattendrag som förstörts av fiskvägar och flottledsåterställningar. Du nämnde att Trönöån förvandlats till ett lerdike vid ett möte i höstas. Det är naturligtvis inte sant. Sanningen är tvärtom den att livet i Trönöån har förbättrats väsentligt efter de biotopvårdande åtgärder som gjorts i ån. Släpp blicken från backspegeln och blicka framåt. Om man bara tittar i backspegeln kör man i diket.

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons